КЕВР: Няма да допуснем увеличение на цените на парното

0
7
ток
Иван Иванов, шеф на КЕВР

Дружествата са подали заявленията си, преди договора с „Газпром“ за намаление с 42 процента на цената на природния газ, казват от комисията

„При утвърждаването на цените в сектор „Топлоенергетика“ от 1 юли 2020 г. КЕВР няма да допусне цените на топлинната енергия да бъдат увеличени необосновано и неприемливо за клиентите. При осъществяването на своите правомощия по ценово регулиране Комисията стриктно спазва Закона за енергетиката, подзаконовите нормативни актове и принципите за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите.“

Това се казва в писмото на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов до омбудсмана на Диана Ковачева в отговор на изпратена до регулатора позиция относно заявените от топлофикационните дружества по-високи цени за топлинна енергия от 1 юли 2020 г., съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

Дружествата са задължени да подадат своите заявления до 3 месеца преди изтичането на стария ценови период, т.е. не по-късно от 31 март 2020 г., посочва в писмото шефът на КЕВР доц. Иван Иванов. В заявленията си за утвърждаване на цени за периода от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. топлофикационните дружества, които използват за изгаряне основно гориво природен газ, са използвали действащата към момента на подаване на заявленията по-висока цена на природния газ, а не утвърдената на април 2020 г. от КЕВР с 42,78% значително по-ниска цена. „Това обстоятелство обективно не е имало как да бъде отчетено от топлофикационните дружества, посочени във вашето писмо“, пояснява председателят на енергийния регулатор.

„След същественото намаление от 1 април 2020 г на цената на природния газ, който влияе най-силно върху цените на топлинната енергия, през новия отоплителен сезон цената на парното отопление и топлата вода ще бъде по-ниска от цената през изминалия сезон. Регулаторът ще отчете и намалението на цените на природния газ и в предходния период от м. август 2019 г. до м. март 2020 г., което ще позволи на всички български потребители на топлинна енергия и природен газ да бъдат възстановени надвзетите суми в резултат на неоправдано високата цена на природния газ през този период“, се подчертава в официалната позиция на КЕВР, която беше публично обявена пред национални медии и е публикувана на интернет страницата на комисията.