Премиерът: Те сеят омраза, ние – работни места. Злобата им не помага на хората. Искат власт на всяка цена, но какво ще стане после?

0
124
Снимки: фейсбук

Мерките на правителството работят. В завода в Люляково няма нито един съкратен.

Брифингите на щаба срещу коронавируса ще са само веднъж седмично.

С БСП и ДПС няма да правим коалиция

„Докато другите само се заяждат и сеят омраза, ние даваме работа. ГЕРБ е партия, която носи отговорност. И като обещаем – изпълняваме. Не искаме да ни запомнят с лошо. Ние ще останем с направеното. Злобата им много не помага на хората. Те са агресивни. Искат власт на всяка цена, но какво ще стане после“. Така премиерът Бойко Борисов коментира протестите и критиките на опозицията към правителството във фабриката за производство на автомобилни кабелни системи в бургаското с. Люляково.

Често ни обвиняват, че си помагаме с ДПС. Тук 9 от 10 кметове са техни – и ние какво, да не направим пътища, защото са техни управниците“, попита премиерът.

Борисов коментира предстоящите коалиции в новия парламент след задаващите се парламентарни избори догодина. „Имаме подкрепа на земеделци, патриотите – нашите партньори са ясни“, каза Борисов. С ДПС и БСП няма да правим коалиция. Тези, които си правят тънки сметки, могат само да са в опозиция“, добави премиерът.

 

Министър-председателят обсъди как се прилагат мерките 60/40 в предприятието в с. Люляково. Работниците споделиха пред Борисов, че няма съкратени служители по време на кризата с пандемията от коронавирус, а заплатите им се изплащат редовно. 1125 души работят в производствената част и общо 1800 за целия холдинг на територията на страната.

От ръководството на предприятието, което се подпомага от мярката 60/40 от началото на пандемията, обявиха, че административната тежест е минимална по програмата, получават се по 800 000 лева на месец.

„За разлика от други колеги ние затворихме много бързо хората и вкарахме мерки, които работят. Така и не затворихме производства и икономиката работи. Мерките за бизнеса се вкарват веднага, за да не „психясат“ хората, че няма да има работа. Най-важното е хората да знаят, че има сигурност“, заяви Борисов.

Социално-икономическите мерки на правителството работят добре. От фирмата „Нурсан Отомотив ЕООД“ в. Люляково (област Бургас) бяха едни от първите, възползвали се от схемата 60/40.  Хиляди християнски и мюсюлмански семейства в района имат препитание и са доволни. Така се постига етническа толерантност, посочи премиерът.

„Тази седмица ще вържем магистрала „Тракия“, за да може директно за „Слънчев бряг“ да се върви“, уточни той.

В момента се ремонтира 33-километровият Айтоски проход, който е най-удобната и кратка връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала „Тракия“. Ремонтът на пътя се осъществява с общо 24,3 млн. лв. европейско и държавно финансиране. След 15 месеца всичко трябва да е готово, съобщи Борисов. Основно ще бъдат ремонтирани 6 мостови съоръжения, ще бъде положена нова асфалтобетонова настилка в целия участък, ще се възстановят банкетите и откосите на пътя. Отсечката ще е с обновени ограничителни системи, вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка.

Брифингите на щаба няма да са като преди – само веднъж през седмицата министър Костадин Ангелов ще обобщава заразените и новините за ваксини и лекарства, обясни Борисов.

„Участваме със 160 млн. лева за ваксини и лекарства срещу коронавируса – средствата са заложени в бюджета“, коментира премиерът.

Борисов каза, че е дал задача да се построят поне още три язовира. „Да се молим да вали, защото само в София валеше, а тук няма капка дъжд. Трябва да построим поне още 3 язовира и такава задача съм дал, защото засушаването ще е дълго – с години наред, ако така върви“, посочи Борисов.