Преференциите остават, избират нова ЦИК

Цветанов за момента е действал правилно, но няма никаква коалиция с ДПС, обяви премиерът

0
71
герб
Снимка: архив

Борисов след спешното заседание на ГЕРБ: Свикваме среща с патриотите за кворума в парламента

„Преференциите остават, а също така ще бъде открита процедура за избор на нова Централна избирателна комисия“, съобщи на специална пресконференция депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков.

„Никъде не се акцентира, че не се прие уседналостта, не се прие и агитация на майчин език. Но се пише за коалиция между ДПС и ГЕРБ. Не искам да остава какъвто и да било отенък, че на нас ни влаяят изборните правила“, заяви и лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов.

Той съобщи, че след като е разговарял с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и след това е възложил да започне процедура за избор на нова ЦИК.

„Печелили сме избори по закона на Мая Манолова, с тази ЦИК и с изборна администрация назначена от Пламен Орешарски“, коментира той.

„Не е отпаднала преференцията, а е вдигнат прага. Затова, за да няма спекулации или чрез ветото на президента или, ако той не наложи вето, спешно ще се внесе от депутатите и ще се върне това, което беше досега. На нас това ни носи допълнителни гласове, ние имаме депутати избрани с преференции. Но и тук имаше спекулации“, заяви Борисов.

Той благодари на Георги Марков, който го е алармирал за настоенията в обещството по този въпрос.

„Когато сме имали нужда от ДПС за модернизацията на армията, за превъоръжаването, за данъчни закони – те са ни подкрепяли и аз витаги съм им благодарил. Но да излиза, че са ни извили ръцете… Говорих с Цветнов, свикал съм среща с Обединени патриоти за утре, защото трябва да се осигурява кворума. Цветанов за момента е действал правилно, но няма никаква коалиция с ДПС“, подчерта премиерът.