Начало ЗАКОН И РЕД Проверки на КАТ доведоха до опашки за регистрация на газови уредби

Проверки на КАТ доведоха до опашки за регистрация на газови уредби

0
101
полиция
Снимка: архив

Санкцията за нередовните водачи е 150 лв.

Опашки се извиха пред бюрата за пререгистрация на автомобили в почти цялата страна. Причината – акция на Пътната полиция срещу шофьори на коли, които не са регистрирали газовите им уредби.

От миналата седмица Пътна полиция провежда акция на територията на цялата страна срещу автомобили с нерегистрирани газови уредби. Санкцията за водачите им е 150 лв. Оказва се, че повечето шофьори не знаели, че трябва да упоменат газовата уредба в талона си, което доведе и до големи опашки пред КАТ.
Разпоредбата за вписването на газовата уредба в талона всъщност е от 2014 г. Според Автогаз асоциацията у нас обаче глобите не трябва да са само за водачите в нарушение, а и за пунктовете за технически преглед – защото те са допускали неизправните коли в движение.
„Може би над 50 на сто досега не са се регистрирали и тази акция ще ги извади на светло. Защо не са го направили – клиентите да отговорят. Донякъде те не са виновни – пунктовете за технически преглед досега са проверявали автомобилите им, без да им обърнат внимание“, казва Георги Илиев, зам.-председател на Асоциация Български автогаз сервизи. Илиев посочи, че след преминаване през пункт, където се удостоверява монтажът на газовата бутилка водачът има срок от три години да смени талона си. Глоби се налагат и за газови бутилки с изтекъл експлоатационен срок, който обикновено е 10 години.