Проф. Ангелов: Разхлабваме мерките за секторите „Култура“ и „Спорт“

0
31
Костадин Ангелов Снимка: Нова

Няма да се налага промяна в ограниченията заради новия щам

Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието с учениците в детските градини и яслите, както и тези в начално училище. Сега ще разхлабим мерките в секторите „Култура“ и „Спорт“ и след това ще наблюдаваме 14 дни каква ще бъде тенденцията, за да видим какво ще предприемем като следваща крачка. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти след срещата си във Варна с директорите на РЗИ-тата на областите от Район 3 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Това съобщава Dariknews.

Хубавото е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше. Всички дискусии в публичното пространство на различни браншове ме радва, защото това означава, че сме забравили онези разговори за недостатъчни линейки, недостатъчен брой легла и забавени пациенти. Това е успех“, допълни Ангелов.

Проф. Ангелов потвърди, че у нас има 8 проби с доказан вид на COVID, който е идентичен с вируса в Англия. „Целогеномното секвениране на пробите, които са в Националния център по заразни и паразитни болести е готово при 43 проби от 48 проби. От тях 8 са с доказан вид, който е идентичен с вируса, който е в Англия. Те са няколко – една от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко от ВМА и няколко от частна лаборатория. Хубавото за този нов щам е, че той се повлиява от ваксините, които са налични на пазара към момента. Лечението е същото без промяна и при този щам.

Не очаквам никакви последствия за България. Няма никаква нужда да компенсираме. Когато сме взимали тези решения, сме обсъждали всяка една хипотеза и всеки риск и той е отразен в нашите решения. Въпросите защо сме поръчали и искаме по-голямо количество ваксини, вече не са актуални“, заяви Ангелов. По думите му ваксинационният план няма да се променя.

Министърът добави, че няма да се налага промяна в мерките заради новия щам. „Всичко, което говорим до момента, сме го съобразили с тази опасност. Всеки един резултат, който сме постигнали, за нас е гордост и няма да отстъпим от позициите, които сме постигнали.“

На срещата във Варна стана ясно, че броят на желаещите да се ваксинират учители расте. „Желаещите учители и непедагогически персонал се увеличават и достигат 30%. Същата тенденция наблюдаваме и в „Социалното подпомагане”. Очакваме в този регион първа фаза на ваксинирането да приключи и да започнем втора фаза в началото на февруари”, заяви министър Ангелов. И увери, че има достатъчно ваксини.