Проф. Габровски: Минахме тежък период на епидемията, справихме се отлично

0
48
Проф. Николай Габровски

Сега сме в далеч по-спокойна фаза – няма пикове, няма претоварване на системата, няма липса на защитни средства и консумативи, коментира зам.-директорът на „Пирогов“

„Ние сме в относително добра ситуация. Притеснителното е неизвестното, свързано със зимния сезон и всички въпроси, които поставя”, заяви пред NOVA зам.-директорът на „Пирогов” проф. Николай Габровски.

Според него българските медици вече са по-подготвени и ще се влезе по-спокойно в зимния сезон. Той е на мнение, че въпреки отминалата тежка ситуация в момента обстановката в страната е спокойна.

„Мисля, че минахме през тежък и изпълнен с неизвестности период, за който смятам, че сме се справили отлично. Сега сме в далеч по-спокойна фаза – няма пикове, няма претоварване на системата, няма липса на защитни средства и консумативи”, заяви проф. Габровски.

За него е важно, че броят на положителните проби за коронавирус ежедневно намалява. Според него напоследък данните са по-ниски и това е положително. Според него медицинският персонал у нас е по-подготвен – както психологически, така и материално.

„На повечето места колегите вече са се сблъскали с това заболяване. В повечето болници колегите знаят и имат ясна програма какво трябва да се направи. Мисля, че вече сме по-подготвени”, отбеляза той, определяйки положението като стабилно.