Проф. Кантарджиев: Грипът е с по-кратък инкубационен период от коронавируса

0
69
Проф. Тодор Кантарджиев

Рисковата група сега са децата до 10–годишна възраст, посочи той

Миналата година коронавирусът измести грипа не само в България, но и в цяла Европа. Тази година обаче тръгна грип А и в Благоевград имаме 600 болни на 1000 души, посочи проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БТВ.

По думите му и някои други области също тръгват нагоре, но това е, защото една година не е имало грип и имунитетът в обществото спада.

„Рисковата група сега са децата до 10–годишна възраст“, каза проф. д-р Кантарджиев.

Той посъветва болните да си стоят в къщи, да се носят маски и да се използват кърпички със спирт, както и да се избягва събирането на много хора на едно място и често да се мият ръцете.

„Симптомите на коронавируса и сезонния грип не се различават много. Разликата е една – грипът е с кратък инкубационен период. В рамките на два часа те заболява гърлото, костите, вдигаш температура и искаш да лежиш“, посочи още проф. д-р Кантаржиев.

Той припомни, че грипът е силно заразно заболяване – един болен заразява 2-3 души.

„Има отделни бързи тестове за грип, с бърз антигенен тест за ковид-19 не се открива грипа“, обясни той.

Проф. Кантарджиев коментира и разпространението на коронавируса и защитата на ваксините.

„В края на март има 300 заразени на 100 000, което е добре. Лятото възрастните хора с хронични болести трябва да си сложат ваксина срещу коронавируса, за да са подготвени за есента“, посъветва той.

Според него хората с бустерна доза имат клетъчен имунитет, който пази достатъчно засега.

„На този етап има проведи проучвания за това как действа втора бустерна доза, но само за медицински персонал“, обясни той.