Проф. Гетов: 6 месеца след ваксиниране имунитетът срещу ковид остава висок

0
19
Снимка: Днес.бг

Новата ваксина на „Модерна“ е с един месец по-дълъг срок на годност – 7 месеца, съхранява се между -25 и -15 градуса

Има данни, че шест месеца след ваксиниране имунитетът от ковид ваксината остава висок, коментира за БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция за лекарствата.

„Ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ са с едно и също международно непатентно наименование, разработени са на базата на една и съща технология – информационна РНК. Различават се по броя на дозите и методите на съхранение“, посочи проф. Илко Гетов. Той отхвърли твърдението, че одобрението на ваксината на „Модерна“ се е забавило. „Първоначалният график беше 12 януари, впоследствие бяха мобилизирани всички налични сили и ресурси, работихме и по време на празниците, и в резултат беше ускорена процедурата, така че в първата седмица на годината да имаме втора одобрена ваксина“, изтъкна специалистът. Той не се ангажира със срок кога първите дози от ваксината на „Модерна“ ще бъдат доставени у нас.

По думите му на този етап изследвания по отношение на влиянието на ваксините срещу COVID-19 върху естествената способност за зачеване /фертилитет/ не са правени.

„Новата ваксина на „Модерна“ е с един месец по-дълъг срок на годност – 7 месеца, съхранява се между -25 и -15 градуса. След размразяване веднъж тя не подлежи на повторно замразяване, с което трябва да бъде съобразена и ваксинационната кампания“, уточни проф. Гетов. Той препоръча всеки да се консултира с личния си лекар за поставяне на ваксината, тъй като за няколко групи хора не е препоръчителна ваксинация – при хипералергичните и имунокомпроментирани пациенти, при хората с обострено заболяване към момента на ваксиниране и тези, които са на терапия за разреждане на кръвта.

Като странични ефекти на ваксината на „Модерна“ се наблюдават болка на мястото на убождане, лека температура, главоболие и леко замайване. „Това е стандартно за всички ваксини“, категоричен е проф. Гетов.