Проф. Иво Петров: Запазят ли се нивата на заразата, здравната система няма да издържи

0
61
Проф. Иво Петров Снимка: 24 часа

Едва сега пациентите с белодробни и сърдечно-съдови проблеми започват да се връщат към нормален начин на поведение, казва той

Ако се запази това ниво на разпространение на COVID-19, здравната ни система няма да издържи. Това заяви пред бТВ националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров.

Последните два дни имах трима пациенти, които ми казват, че са имали записани часове, но поради ситуацията с COVID-19 не са дошли, каза още проф. Петров и подчерта, че в световната статистика вече е отчетен подобен проблем и при нас сега идва, а именно – усложнения при пациенти поради отлагане заради страх или забавяне на екипа поради отклоняване на ресурса.

За съжаление имаме неглижиране, включително на спешни сърдечно-съдови състояния, поради COVID-19 причини. Това води до повишаване на смъртността, каза проф. Петров.

В България от март месец насам бяха затворени сърдечни отделения, за да обслужат COVID-пациенти. И тези пациенти, които не знаят, идват в една болница, чието кардиологично отделение е превърнато в COVID-отделение и те са пренасочвани, обясни проф. Петров.

Едва сега пациентите с белодробни и сърдечно-съдови проблеми започват да се връщат към нормален начин на поведение към заболеваемостта, уточни проф. Петров.