32-годишен пловдивчанин източил 38,5 млн. паунда от социалната система на Великобритания

0
363
Снимка: архив

Окръжните магистрати в Пловдив му определиха днес мярка домашен арест

32-годишен пловдивчанин ще отговаря пред съдебните власти на Великобритания по обвинение, че е източил крупните 38, 5 млн. паунда от социалната система на Обединеното кралство.

За него има издадена заповед за задържане от съда в Лийдс, а днес пловдивските окръжни магистрати му наложиха домашен арест, тъй като трябвало да се грижи за болния си брат.

Гюнеш Али е разследван за 4 престъпления във Великобритания, едно от които е за „заговор за претендиране на фалшиво представителство с цел извличане на полза“. Той ще отговаря и за „притежаване на предмети, които да бъдат използвани за извършване на измама“, както и за „вещи, придобити чрез престъпна дейност“ и „пране на пари“. За тези деяния се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 14 г.

Според прокурора Галин Гавраилов пловдивчанинът е източил крупната сума от над 38 млн. паунда.

Самият обвиняем обясни, че 12 години е бил във Великобритания, като в началото е работил в строителството. Когато е заминал, е бил 20-годишен. После си направил офис на главната улица в Лондон и помагал на наши гурбетчии да си уреждат документите със социалните служби на Обединеното кралство.