Даниел Митов: Трябва голяма реформа в правосъдната система

0
152
Даниел Митов

Дигитализацията на икономиката трябва да бъде приоритет през следващите години, казва той

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов се обяви за голяма реформа в правосъдната система.

„Едно от основните предизвикателства е работеща и справедлива правосъдна система. Нашите разбирания трябва да са насочени към по-голяма реформа. На нас ни трябва ясен национален разговор за правосъдната система – как се обучават юристите в България, на какви стандарти отговарят, след това и реформа в МВР, прокуратура, следствие и съд.

Там една от големите слабости е, че не е унифицирано законодателството в много сфери и различните съдилища взимат диаметрално противоположни решения, които засягат най-вече бизнеса. Ако това бъде уредено, тогава вече можем да кажем, че сме започнали да създаваме съвсем друга среда“, коментира зам.-председателят на ПП ГЕРБ Даниел Митов по време на дискусия за възстановяването след ковид кризата.

„През следващите десетилетия пред нас стоят тежки предизвикателства. Трябва да формулираме ясна перспектива, къде са ни дефицитите и какво да градим. Трябва да кажем какво сме направили досега и какво ще се прави в бъдеще. Нашите усилия трябва да са насочени в посока увеличение на доходите на гражданите и привличане на чуждестранни инвеститори, заяви Митов.

„Трябва да работим за подобряване на икономическата среда и условията за правене на бизнес. Оттук-нататък ще трябва да надграждаме, трябва да си дадем сметка, че дигитализацията на икономиката трябва да бъде приоритет. От важно значение е премахването на административните пречки, които с течение на времето са се натрупали и бизнесът гледа на тях като на излишни израстъци, свързани с администрацията и нищо повече. Трябва среда, в която да се започне икономическа активност в страната, която да е съобразена с всички европейски стандарти“, допълни Митов.