Проф. Пламен Киров: Аргументите на президента да върне избора на Гешев са политически

0
256
Пламен Киров

Създаде се впечатлението, че Радев действа в зависимост и под натиск, коментира бившият конституционен съдия

„Президентът не изненадва никой с това свое действие. По-скоро аргументите му за връщане на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор са политически. Той критикува изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието, че не е предложил алтернативна кандидатура“. Това заяви пред NOVA бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

По думите му никъде не е забранено институциите, които официално подкрепиха Гешев, да изразят мнението си за работата с него. „Има гласове, които подшушват за бъдещо действие на президента срещу ВСС“, каза още проф. Киров.

„Създаде се впечатлението, че президентът действа в зависимост и под натиск. По отношение на мотивите – виждате, че те се концентрират в три направления. На първо място – че няма алтернативни кандидатури. Такова изискване за процедурата няма. Нито конституцията, нито Законът за съдебната власт изискват да има две или повече номинации. Не виждам с какво е нарушена конституцията“, категоричен бе проф. Киров.

В петък се очаква Висшият съдебен съвет да вземе отношение по казуса. По конституция президентът има право само веднъж да върне решението на ВСС. Кадровиците на Темида вече заявиха, че ще прегласуват кандидатурата на Гешев и отново ще предложат на държавния глава да подпише указ за назначаването му.