Йорданова нямала илюзии, че ВСС ще освободи предсрочно Гешев

0
81
Надежда Йорданова

Според главния прокурор исканата му оставка е политическа атака срещу независимата съдебна власт

„Нямам илюзии и не мога да кажа, че очаквам този състав на Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор. Необходими са 17 гласа, а голяма част от лицата във ВСС са на лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев”. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова  по NOVA.

Според главния прокурор Иван Гешев е ясно, че исканата му оставка представлява координирана атака срещу съдебната власт и в частност срещу прокуратурата от страна на изпълнителната власт. Правосъдният министър видя в това опит да се измести фокусът на дискусията.

На 12 април във ВСС ще се коментират сигнали, които правосъдният министър е внесъл по отношение работата на прокуратурата. Дали те ще доведат до предсрочното прекратяване правомощията на Иван Гешев, Йорданова коментира така: „Нямам илюзии и не мога да кажа, че очаквам този състав на Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор. Необходими са 17 гласа, а голяма част от лицата във ВСС са на лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев”.

Според нея е възможно мандатът на главния прокурор да продължи по-дълго от нейния на министър на правосъдието.

Йорданова коментира и започващата проверка от Специализираната прокуратура на арестите, които бяха извършени на знакови лица в ГЕРБ – Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

„Разбирам опитите на ГЕРБ да попречат на разследването на факти и обстоятелства, свързани с лидера им, но очаквам Спецпрокуратурата да действа бързо и обективно”, каза още министърът на правосъдието.

„Той беше изцяло изключен като недопустим от членовете на ВСС. В него ме притеснява това, че се отказва да се разследват фактите и обстоятелствата в дълбочина”, подчерта Йорданова.

Що се отнася до промените в съдебната система, за които тя е критикувана, че се бавят, министърът обясни, че е разбираемо общественото нетърпение, но тези промени зависят както от воля, така от институционална рамка, процедурните правила и материалния закон. Надежда Йорданова увери, че се работи по всички елементи.