Гешев към правосъдната министърка: Явно вие подкрепяте агитките и тези, които пребиха над 100 полицаи

0
674
Извеждат ранен от протестиращите полицай.

Йорданова се хвана за пост в туитър на главния прокурор

Правосъдната министърка Надежда Йорданова не разполага с доказателства за твърденията си по искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, стана ясно на изслушването във ВСС.

След като точките, представени от бившия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов бяха преминати, се стигна до тези на Йорданова. Като първа за искане на оставката тя представи негов пост в туитър, където осъжда насилието над полицаи на протестите през 2020 година и това, че се противопоставя на платените агитки на Васил Божков–Черепа.

„Не видяхте ли, че има над 100 ранени полицаи, те не са ли граждани на България. Не виждам какво лошо има прокуратурата да предотврати всички незаконосъобразни действия и да защити други граждани срещу провокации, вероятно платени от олигарси“, заяви Гешев и уточни, че не е имало как да знае, че след два месеца ще се появи видео, на което да се вижда, че група полицаи са превишили правата си.

„Нямам правомощията да съм екстрасенс. Не мога да кажа, че министърът на правосъдието лъже, по-скоро казва неистини, защото вероятно не сте се запознали със съобщенията на прокуратурата за незабавната проверка от страна на прокуратурата по случая“, каза още Гешев. Главният прокурор припомни, че е изпратил доклад в Народното събрание на нарочната комисия, която е разглеждала случая.

„Всеки има своите подозрения и догадки, но при такава сериозна процедура трябват и сериозни факти, а аз такива дотук не виждам. Явно вие подкрепяте агитките и тези, които пребиха над 100 полицаи. Аз съм против и тези, които пребиха униформените, и тези, които превишиха правата си. Защото съм човек на закона и искам да се спазва законът“, заяви още главният прокурор.

На въпрос на Атанаска Дишева на какво основание е сметнал, че зад протестите стоят олигарси и има хора от криминалния контингент, Гешев припомни записа на Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов. Именно в тези записи укриващият се в Дубай хазартен бос казва, че управлява протестите и ще изпрати „10-15 хиляди“, като не е уточнено дали става въпрос за пари или хора.