Гешев: Ще разследваме Радев, дори и след мандата му, ако Конституционният съд не разреши сега

0
48619
полиция
Иван Гешев

Президентът е знаел, че съветникът му Милушев държи незаконно изнесени от разузнаването материали, каза главният прокурор

Тук сме, защото прокуратурата бе подложена на безпрецедентен политическо-партизантски натиск от президента и обслужващи го политически формации. Радев би следвало да олицетворява единството на нацията. Когато Радев се превърна в обикновен български политик от прехода… Тук сме, за да кажем, че българските прокурори се гордеят, че работят за българските граждани, а не със слелите се с олигархията и политическата мафия. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на пресконференция.

„Тук сме, за да кажем, че ще продължим да работим по същия начин, защото залогът е бъдещето на нашите деца и родината. Прокуратурата е друга и времето на двойните стандарти свърши.

Няма да позволим, рушейки държавността да се градят политически кариери и проекти, включително и от Радев.

Вчера така нареченият обединител на нацията каза, че българската прокуратура е мафия. Нещо, което не си позволи дори приватизаторът Иван Костов. Той говори за светлина, но се съюзява с тъмнината“, допълни главният прокурор.

И още: “Явно е, че политикът Радев и партиите около него искат зависима прокуратура, която не може да защити българските граждани.“

„Прокуратура не раздава присъди, те се определят от независимия български съд. Ние работим с доказателства и не е кадрови проблем на прокуратурата, че Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, получава решения на ВАС, преди да са подписани, че опитва да съдейства за паспорт на руски гражданин, който е заплаха за нашата национална сигурност, че съдейства за сключването на консултантски договор на брат си.

Не е наш проблем, че съветникът на президента Илия Милушев получава секретни документи, изнесени нерегламентирано от Държавна агенция “Разузнаване“, като те са държавна тайна, както и че са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България“, каза още главният прокурор.

По думите му Милушев е казал, че е информирал Радев за това, а после пред съдия казал, че се е объркал.

„Няма да коментирам намерените вчера 5 кашона с документи с класифицирани документи, оперативен план от 2012 година за извършване на оперативни действия спрямо Златко Баретата. Обществото ще бъде запознато с тези дела“, обеща Гешев.

„Г-н Радев трябва да отговори на обществото знаел ли е за всички тези обстоятелства.

Светлина ли иска или тъмнина в институцията, както и да посочи къде в конституцията или законите е регламентиран имунитет за служители на президентството. Единственият недосегаем човек е само президентът според конституцията. Затова ще изчакаме и уважим решението на КС и в зависимост от него ще сме готови дори да изчакаме да изтече мандатът, за да разрешим и това дело“, зарече се Гешев.

Прокуратурата ще уведоми европейските институции за политическия натиск и атаката срещу съдебната система и власт.