ИТН няма да подкрепи чистосърдечно Румен Радев

0
241
Румяна Коларова

Ако президентът се подхлъзне и има отделни избори, парламентът ще има различна структура

Румяна Коларова,  „България он еър“

Аз съм скептична, че ИТН ще подкрепят чистосърдечно президента Румен Радев. Той е безвластен. Георги Първанов, който си гарантира преизбирането, критикува остро Румен Радев. Макар и да си направи своя партия, Първанов има грижа за лявото, както и опасения от подхлъзването към популизма на президента.

Шанс за трети мандат беше ясно, че няма. Това, което им предложиха, всъщност беше съвсем различно – вървим към предсрочни избори. Големият въпрос е колко време ще се бави мандатът. Отговорността е на мандатоносителя. БСП ли е партията, която ще задава дневния ред, трета политическа сила – те са мандатоносители по волята на президента.

ИТН вече са наясно, че едва ли ще станат първа политическа сила занапред. Партията все още запазва идентичност. ДБ са прекалено в центъра и прекалено либерални, за да са десница. Сега големият въпрос е какво ще се случи с бюджета.

В момента му казват, че президентският вот му е в кърпа вързан. Ако президентът се подхлъзне и има отделни избори, парламентът ще има различна структура.