Плевнелиев: Румен Радев не е морална алтернатива, погазил е закона

0
405
президент
Росен Плевнелиев

Ако отиде на 9 май в Москва президентът ще наруши националният интерес на България, смята той

Държавният глава Румен Радев е погазил закона и прокуратурата има пълно право да го разследва, това заяви президентът Росен Плевнелиев в Нова телевизия.

„Всеки един казус сам за себе си трябва да бъде обяснен, но този е по-скоро махленски, елементарен, битов, показва същността на държавния глава, той казваше, че е моралната алтернатива – ето, че не е никаква морална алтернатива, той е погазил закона, за да назначи приближената нему тогава г-ца Генчева“, коментира Плевнелиев относно скандала около назначаването на съпругата му Десислава Радева за PR на ВВС и СРС-тата.

„Висшият съдебен съвет има пълното право да се намеси, за да установи случая със СРС-тата. Обществото трябва да знае дали Радев е нарушил закона“, каза Плевнелиев и подчерта, че главният прокурор Иван Гешев съвсем основателно е поискал да направи разследване.

„Радев морално вече се провали, това е един пропуснат, профукан, провален мандат“, категоричен беше Плевнелиев. „Конституцията е над всички нас, а държавният глава, в качеството си на ръководител на ВВС, е нарушил закона, оттук нататък всичко се обезсмисля.“

Той отбеляза още, че президентът Радев постоянно е бил в конфликт с правителството, в резултат на което е заложил на „една единствена карта – да се прави на алтернатива на корумпираните управляващи“.

„Но хората харесват такива, които си тежат на мястото и служат на обществото“, допълва Росен Плевнелиев и отбелязва, че „ако той отиде на 9 май в Москва, както е дал заявка, ще наруши драматично националния интерес за България“.

Президентът коментира и случаят с Националната лотария. Той сподели, че се изисква голяма смелост, за да се подаде такъв сигнал, защото мощта на известните българи не е за подценяване. Плевнелиев отново подчерта действията на прокуратурата и каза, че е било „време тя да се активизира“.