Гешев бил готов да подаде оставка за заблуда

0
153
Гешев скъса оставката си публично. Снимка: кадър

Финтирал ги, че ще бъде прокурор във ВАП с достоен EXIT

Гешев е бил готов да подаде оставка за заблуда, като с това е финтирал опонентите си с разговори и съобщения. Това обяви самият главен прокурор на пресконференция в Съдебната палата. Писал им, че е готов да отстъпи с достоен EXIT. Никога не съм имал намерение да подавам оставка, това е дело на политическите боклуци, разказа Гешев, който обяви, че има заговор срещу държавата. Той коментира, че за изявлението на Мария Габриел, че ще му иска оставката са знаели Бойко Борисов и малък кръг от хора.

Длъжен съм да кажа истината, защото тя ще ни направи свободни. Търпеливо изчаках да дам сведения по законовия ред. В петък обасних в хода на проверка във ВКП за политическа корупция и търговия с влияние. Преди половин час дадох обяснения пред прокурор по проверка по сигнал на лицето Борислав Боби Сарафов, каза Иван Гешев в началото на изявлението си.

„Вълната от сигнали от това лице е публикувана първо в медиите. Това е за сметка на морала на хората, които ги правят тези неща.
Това, което ще кажа е продължение на ситуацията, която Европейския парламент описа като покушение върху върховенството на закона. Това е атентат срещу държавата, срещу разделението на властите и Конституцията“, продължи той.

Това е началото на края на това, което наричаме завладяна държава, олигархично-политическа мафия и политическия боклук, категоричен е Гешев.

Ето какво каза още той:

Ще поискам отвод на тези членове на ВСС, които може би участват в това покушение срещу съдебната власт. Затова ще поискам в четвъртък заседанието да е закрито. Съдебната власт не трябва да се срамува, а тези, които направиха всичко това. Те са тези, които българите наричат олигархия и мафия.
Българската прокуратура освен стабилна и единна, продължава да работи за българските граждани.
Има един плъх от 5000, не е учудващо. Навсякъде има черни овце. Въпреки политическия натиск.
СИгналите и проверките срещу мен срутват мита за всевластието на главния прокурор, както и че българската прокуратура пази някого. Факт е безпрецедентното политическо обединяване срещу прокуратурата. Това доказва, че си вършим работата.

Трябва да е ясно, че част от този заговор е т.нар. закон „Зарков“. Както лицето Бойко Методиев Борисов го нарече – „Крумови закони“. За всички юристи е ясно, че е противоконституционен. Той ще бъде проверен от Конституционния съд. Този закон се вписва в този заговор. Целта му не е икономическата и демографска криза, не борба с организираната престъпност, не катастрофите и наркотрафика.
Гордея се, че съм главен прокурор на България и до мен стоят колегите ми, които си вършат работата.

Всичко започна с намеците, че в името на спокойствието и семейството, може би трябва да стан апосланик или да участвам в политически проект. Може би в ГЕРБ. Това беше обидно за мен. Няма да допусна прокуратурата да бъде овладяна.
След това заявих в Украйна, че ако Путин дойде в България трябва да го предадем на Международния наказателен съд. Една от версиите, която чувам, че зад атентата, целящ убийството ми, е възможно да стоят интереси на Русия.
След това се случи опита за убийство срещу мен. Причините няма да коментирам. В този ден проведох много разговори с ръководствата на службите. Помолих първо да отиде линейка.

В следващите дни бях ангажиран с лични проблеми, както и да осмисля това, което се случва. Получих обаждане от Ясен Тодоров, че е с експерт, който е един от най-добрите в Израел и той иска да види, докато е светло, мястото, където се е случило, за да даде предварителен анализ за ситуацията. Аз го познавам. Той е със сериозна биография и един от най-добрите в Израел. Това, което казах на колегата Ясен Тодоров е, че трябва стриктно да се спазват изискванията на НПК.

Разчитам на европейските ни партньори, на Европол и на други служби. Не защото се съмнявам в българските. Имаме интерес да се изясни този терористичен акт.

Това, което ми се предаде беше следното – че мястото е много добро. Завой със стеснен път, колата отива към бомбата. Това е организация на професионалисти, продължила с месеци. Че въпреки бронираната кола, ако ударът е бил след секунда във вратата до шофьора, той не може да каже какъв ще бъде резултата. Въпрос на експертизи и математика.

Във фейсбук профила на прокуратурата ясно пише, че към онзи момент няма да давам официални изявления. Да, казах в неофициален разговор, че се притеснявам за децата си. Някои от тях м ецитираха, че семейството ми е било в колата, но това е проблем на тези, които са го написали.

Когато бях в Украйна изпълняващ функцията главен прокурор беше лицето Борислав Боби Сарафов. Няма как да наруша служебни задължения в тази ситуация. „Господи, защо ме наказваш с глупави врагове“ ще кажа на тези, които ме обвиняват за това.

В следващите дни започна медийна атака. Аз съм свикнал с това. Това, което се случи е отместване от темата „Защо някой се опитва да убие главния прокурор“ в посока „Семейство и експерт“. Трябваше да се обяснявам защо не са ме убили, така ли?

Подцених ситуацията. Погрижих се първо за близките си. Държавата нямаше възможност да реагира бързо. Реших да не променям програмата си. Никой не може да ме уплаши. Не ме е страх. Ще повторя това, което казва съдия Фалконе: Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж.

На 2 май заминах в Турция на конференция с кола. Там помолих някои колеги да помогнат, защото явно българската държава не функционираше. Израелски генерал каза, че ако България не реагира веднага, това е само началото.

Благодаря на колегите ми там, които се погрижиха за семейството ми. След това в САЩ ситуацията се промени. Там бях на посещение на една от най-големите еврейски организации и на срещи в американския конгрес. Беше неделя. Посъветваха ме от пресцентъра предвид истерията, да обясня ситуацията от моя гледна точка. Направих го п оБНТ. Мислих, че ситуацията е приключила с това. Явно започваше.

В понеделник видях съобщението на лицето Сарафов в БТА. Обадих му се. Той обясни, че нямало какво да направи. Реших, че има някакви емоционални причини. Едва ли неговото изявление е съгласувано с вътрешните правила на прокуратурата.

Във вторник разбрах, че отива в БНР, за да оправи нещата „с баданарката“. Питах го как си е уредил участие там. Отговори, че така са му казали и чака обаждане. След това има едно интересно интервю. Той заяви, че обмисля да поиска оставката на заместника си Ясен Тодоров. Обадих му се. питах го за причината. Отговори, че някой трябва да отнесе вината. Но нямал намерение да му иска оставката.

В сряда получих обаждане от началника на кабинета ми, че Сарафов е внесъл искане за освобождаването на Тодоров заради медийни изяви, които не били съгласувани.

След това Иван Гешев пуска запис. 

В него се чува, че той уверява Йордан Стоев, че ще подаде оставка. Говори за заплашително писмо, че щ е пуснат компромати. Стоев обяснява, че са му казали друго – че ще има 100% гаранции за семейството му. Обяснява процедурата по искането на оставката на Гешев във ВСС. Уверява го, че е говорил с колегите си от прокурорската колегия и им е казал, че са направили глупост с искането на оставката.

„Той ми каза, че всички са срещу тебе. Изпадаме в изолация“, предава Стоев думи на Бойко Борисов, с когото е говорил.

Гешев и Стоев говорят за позициите на техни колеги от ВСС.

И след това Гешев продължи:

Колегите ми магистрати няма да позволят олигархията и политическата мафия да продължат да правят това, което са правили до момента. Като главен прокурор съм работил и ще продължа да работя само за България и народа. Ще си довърша мандата, каквото и да ми струва. Това не може да продължава. Искам децата ни да живеят в нормална държава, а не в завладяна.

Аз не бягам, а се бия. Объркали са човека. Гордея се с произхода си и се гордея, че съм българин. Ще се бия за България и за народа. Бенковски е казал, че сърценто на тирана отвори такава люта рана, която никога няма да заздравее. Тук ще добавя – тираните.