Гешев: Рашков ще го коментирам, когато каже нещо вярно

0
132
Иван Гешев Снимка: архив

Прокуратурата се оказва единствената преграда между гражданите и беззаконието, посочи главният прокурор

Предложих разговор с министъра на правосъдието Надежда Йорданова и депутата Христо Иванов по всички теми, касаещи върховенството на правото и защитата на правата на човека. Исках разговор за правомощията и отчетността на главния прокурор, с казуси, с които съм запознат. Не се притеснявам и други представители на изпълнителната власт да се явят. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред медии в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

По думите му в интерес на гражданите е да има диалог между институциите. „Ако не се проведе разговор, това означава, че тези, които цитирах, нямат правни аргументи“.

„За съжаление, прокуратурата се оказва единствената преграда между гражданите и беззаконието, но в крайна сметка това ѝ е работата, освен да повдига и поддържа обвинения, но и да се грижи за правата на хората. Трябва да си зададем въпроса в каква ситуация се намираме и дали следващите няма да сте вие или съдът“, посочи той.

Няма война между прокуратурата и МВР – война има само като е от двете страни. Има нападение срещу прокуратурата, заяви Гешев и перифразира думите на правосъдния министър: „Ще изправим целия инструментариум на държавата срещу прокуратурата“, завърши главният прокурор.

Гешев отговори на вътрешния министър Бойко Рашков, който в телевизионен ефир тази сутрин показа документи относно образуваното досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Новината за такова досъдебно производство първо съобщи силовият министър в сряда в кулоарите на парламента.

Преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще бъде обсъден проект на вътрешни правила за предсрочно освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор, самият Гешев също каза, че „отдавна не се образуват досъдебни производства срещу лице, а за конкретно престъпление”.

Г-н Рашков ще го коментирам тогава, когато каже нещо вярно. Ако листовете на г-н Рашков са истински, те са придобити по някакъв незаконен начин, но не мога да повярвам, че министърът на вътрешните работи ще извърши незаконни действия, заяви още Иван Гешев.