Божков изпратил сигнал до Гешев по мейл, той се проверява от прокурор

0
85
Васил Божков Снимка: БНТ

Задължение на прокуратурата е да проверява както доказателства в подкрепа на обвинението, така и в полза на обвиняемия, независимо дали са анимация или комикси, коментира Гешев

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че овен във фейсбук укриващият се в ОАЕ и задочно обвинен Васил Божков е изпратил сигнал до него и по мейл. Отделно е постъпил сигнал от „едно издание, близко до г-н Цветан Василев“. И двата сигнала са разпределени към компетентен прокурор, който може да прецени какви действия да извърши.

„Главният прокурор определя приоритетите и целите на прокуратурата, той не наблюдава конкретни досъдебни производства. Сигнали във фейсбук не е нормалният начин за подаване на такава информация, но всеки преценява по какъв начин да осъществява защитната си стратегия – обвиняем и подсъдим. Така както други подсъдими и обвиняеми, които имат медийно влияние като г-н Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев – преценяват дали, кога и доколко да подкрепят други подсъдими лица, като г-н Божков, включително и медийно, и като политическа пропаганда“, каза още Иван Гешев.

Главният прокурор допълни, че задълженията за прокуратурата са да проверява както доказателствата в подкрепа на обвинението, също доказателства, които са оневиняващи за обвиняемия в досъдебната фаза. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства и конкретният прокурор ще ги провери, независимо дали са анимация, комикси или нещо друго забавно, каза още Гешев.