Две комисии във ВСС ще проверяват сигнала на Сарафов срещу Гешев

0
75
Гешев на заседанието на ВСС Снимка: 24 часа

Главният прокурор иска шестимата, които искат отстраняването му, да си направят отвод

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изпрати на етичната и на дисциплинарната комисия към колегията сигнала на Борислав Сарафов за това, че Иван Гешев е записал свой разговор с члена на съвета Йордан Стоев. Това е първото заседание на Прокурорската колегия на ВСС, след като шестима членове поискаха отстраняването на обвинител номер 1.

С 4 на 3 гласа кадровиците гласуваха да разгледат сигнала на зам. главния прокурор Борислав Сарафов срещу обвинител номер 1.

Главният прокурор Иван Гешев и Йордан Стоев не участваха в гласуването. Най- активна беше прокурор Калина Чапкънова. Повечето от кадровиците запазиха мълчание по време на заседанието. След 30 минути дебат решиха да изпратят сигнала на етичната и на дисциплинарната комисия.

Калина Чапкънова настоя искането на заместник главния прокурор Борислав Сарафов за дисциплинарно производство срещу Гешев за записани телефонни разговори да бъде включено в дневния ред.

Според сигнала главният прокурор Иван Гешев е нарушил член от конституцията – със запис на негов разговор с колега, кадровика Йордан Стоев.

„Трябва да дадем отговор на всички въпроси, по които сме сезирани“, посочи прокурор Чапкънова.

Гешев я попита за правното основание на сигнала. Тя каза, че няма правно основание, записано е нарушение на конституцията.

В качеството на какво ще е, попита Гешев. Той поиска и шестимата, които искат отстраняването му, да си направят отвод при гледането на сигнала.