ДПС: Прокуратурата да провери българското гражданство на близкия до Путин Роман Савушкин и синовете му

0
151
Роман Савушкин

Депутатите от движението се позовават на публикации в медиите

Сигнал до прокуратурата за българското гражданство на близкия до Кремъл влиятелен руски бизнесмен и тримата му синове внесоха в прокуратурата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, народният представител Делян Пеевски и зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Сигналът бе входиран и в деловодството на парламента, съобщиха от ДПС.

Сигналът е във връзка с публикации в медиите.

Правомерно ли е получено българско гражданство от лицето Роман Савушкин (генерален директор на “Обединена вагонна компания” – структуроопределящо предприятие в Русия) през 2019 г., при положение че в медиите са налице данни за тесните му лични и бизнес връзки с лица, приближени до руския президент Владимир Путин, включително Александър Несис, Сергей Чемезов и Дмитрий Медведев, питат Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Те настояват да знаят спазени ли са били законовите предпоставки за получаване на такова гражданство (извършена ли е била ефективно необходимата инвестиция по закон, или същата е била само привидна), както и участвали ли са български посредници при получаване на гражданството.

Обосновано и законосъобразно ли е било положителното становище (ако такова е налице) от страна на МВР и ДАНС, по подадената от синовете на Роман Савушкин през 2021 г. молба за получаване от тях на българско гражданство, пише още в сигнала до прокуратурата.

Политиката на ДПС за пълна прозрачност и извършване на цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка от компетентните органи на всички преписки за получаване на българско гражданство срещу инвестиции (включително и когато в процедурите са участвали посредници), е била винаги последователна, като в тази връзка до настоящия момент сме подали няколко сигнала до прокуратурата и ДАНС, мотивират искането си Карадайъ, Пеевски и Хамид.

В тези сигнали настояхме, в случай че бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на законовите процедури и/или лица, получили българско гражданство без да е било налице законовото основание за това съобразно действащото законодателство, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност, подчертават те.

Считаме, че необходимостта от подобна проверка се явява обусловена от продължаващите спекулации в общественото и политическо пространство в страната по темата „златни паспорти“, основаващи се на медийни публикации, в които се излагат твърдения и/или съмнения за евентуално неправомерно получаване на българско гражданство от чужденци с помощта на посредници, без обаче изискващите се по закон инвестиции да са били реално осъществени, се казва в сигнала до прокуратурата.

В случай че при извършената проверка бъдат установени нарушения от конкретни лица на законовите процедури при получаване на българско гражданство от Роман Савушкин, респективно от неговите роднини по пряка низходяща линия (при които процедурата все още не е завършена), молим да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност, настояват Карадайъ, Пеевски и Хамид.