МВР и прокуратурата поискаха по-високи наказания за пияни шофьори

0
23
Снимка: архив

Колегата на прегазения полицай се разминал на косъм от смъртта

„Необходимо е да се вземат спешни законодателни мерки за завишаване на наказанията, свързани с транспортните престъпления, особено когато е употребен алкохол, какъвто е настоящият случай“. Това заявиха от прокуратурата и полицията на брифинг след пътния инцидент със загинал полицай в Стралджа.

Той бе блъснат от пиян шофьор, на пътя Стралджа – Маленово в Ямболско.

Катастрофата е станала извън пътното платно. Водачът на автомобила е дал положителна проба само за алкохол, няма наркотични вещества, алкохолът е над 1,2 промила.

Снощи в 19,10 ч. е получена информация от кметския наместник на село Маленово за мъж, с профил на мигрант, който се движи пеша по пътя между село Маленово и Стралджа. Изпратен е екип, който е извършил проверка на въпросното лице.

В момента на извършване на проверката автомобилът, който се движи в обратната посока напуска пътното платно, въпреки сигнала, подаден от един от полицаите и удря втория полицай. Минава на сантиметри от първия полицай и проверяваното лице и удря другия служител, който отхвръква на около 15 метра след удара.

Водачът е на 44 години, не е криминално проявен, има констатирани 3 нарушения с актове за неизползване на колан, за несключена задължителна отговорност „Гражданска отговорност“ и за управление на моторно превозно средство, което не е минало технически преглед.

Загиналият полицай е на 31 години, с 5-годишен стаж, не е семеен, живее с родителите си в Стралджа. Шофьорът е задържан за 24 часа, очаква се днес да му бъде повдигнато обвинение с мярка за 72 часа и след това „задържане под стража“. Обвинението ще бъде за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на моторно превозно средство в пияно състояние, като това е първоначалната формулировка на наказанието, шофьорът може да получи до 15 години лишаване от свобода.

Няма спирачен път на мястото на произшествието, скоростта предстои да бъде изяснена чрез автотехническа експертиза.

Случаят е станал на прав пътен участък и видимостта не е била ограничена.

Мигрантът, без документи за самоличност, е от марокански произход и е задържан.

Полицейският екип е спрял за проверка на документи автомобил в близост до пътното платно. В същия момент друг автомобил блъска полицая, който е починал по-късно.

Шофьорът на автомобила, блъснал полицая, е дал положителна проба за алкохол.