В дома на Бойко Рашков Тенчо Тенев, Живко Коцев и шефът на „Вътрешна сигурност“ в МВР обсъждали как главсекът да стане министър, твърди свидетел с тайна самоличност

0
350

Половината ръководство на МВР начело с министъра е разпитвано по делото „Пуделгейт“

Свидетел с тайна самоличност, наричан „АС16“, е дал показания за среща в дома на депутата от ПП-ДБ Бойко Рашков с главния секретар на МВР Живко Коцев, шефа на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР, Георги Георгиев и съветника на премиера Денков Тенчо Тенев, бивш шеф на КАТ и приятел на Рашков. На срещата Димитров и Коцев пристигнали заедно, а на нея  се търсели варианти да се дискредитира вътрешният министър Калин Стоянов и Живко Коцев да стане вътрешен министър, а Георгиев главен секретар. Това стана известно по време на делото за мярката за неотклонение на Стефан Димитров-Малката Иара и Петя Банкова, бивш шеф на митниците. Информацията бе изнесена от адвоката на Димитров Ивайло Найденов.

Според защитника  мярката за неотклонение „задържане под стража“ е постановена под обществен и медиен натиск. „Директорът на СДВР Любомир Николов също е разпитан. Според защитата неговите показания са тенденциозни и целят да уличат Димитров и Живко Коцев. Пълен абсурд е свидетелят с тайна самоличност, наричан АС16“, допълни той.

Защитата на Димитров нарече тези показания „глупости“, целящи да придадат друг нюанс на делото. „Стана ясно, че има още един таен свидетел – АС15. Получаваме нови обвинения 5 минути преди делото. В болшинството от показанията тезите са само предположения“, заяви Найденов.

На делото в Софийския апелативен съд стана ясно, че по разследването за „Пуделгейт“ е разпитано почти цялото ръководство на МВР начело с министъра Калин Стоянов за връзки с контрабандистите Димитрови. Разпитан е шефът на СДВР Любомир Николов, както и директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов, които заявили, че са видели Стефан Димитров на снимки и са установили, че той извършва престъпления. Всички от МВР в показанията си са били категорични, че Марин Димитров-Иарата и синът му Стефан Малката Иара се били чести гости в министерството благодарение на Бойко Рашков.