Правосъдният министър Стоилов: Юридическата диплома на Иван Гешев е валидна, взел е изпита с много добър

0
487
Янаки Стоилов

Главният прокурор е юридически правоспособен от 1996 г., потвърди той

„В Министерство на правосъдието е налична информация за проведения стаж и издържан теоретико-практичен изпит за придобиване на юридическа правоспособност от главния прокурор Иван Гешев“, потвърди пред депутатите министър Янаки Стоилов в отговор на въпрос на Николай Хаджигенов.

„Съгласно протокол от 23 февруари 1996г. Иван Стоименов Гешев е издържал изпита с оценка много добър и му е издадено удостоверение за юридическа правоспособност от министъра на правосъдието от същата година“, цитира наличните документи Стоилов. Той уточни, че срокът на съхранение на документите е три години, а срокът за съхранение на протоколите със списъци е пет години, така че към днешна дата те не се съхраняват, а единствено остава информацията в регистъра на удостоверенията.

„С промени в закона за МВР от 1991 г. е отменен Указ 2415 от 1987г. за преобразуване на Висшата специална школа „Г. Димитров“ при МВР във Висш институт при същото министерство. Предвидено е, че обучаваните по реда на отменения указ запазват правото си да придобият гражданската специалност „право“, квалификация – юрист или гражданската специалност „ВИК“ или строител по ВИК, което е другото гражданско направление“, посочи Янаки Стоилов. Така по думите му законът е предвидил възможността за заварените случаи за срок 5 години, изучаващи юридически дисциплини по плана на Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“ да запазят правото си да придобият гражданска специалност „Право“, квалификация – юрист. Главният прокурор Иван Гешев е постъпил през 1989 г. и е завършил „Право“ през 1994 г.

Хаджигенов бе видимо разочарован от отговора на Стоилов и вероятно е очаквал нещо съвсем друго, че дори не поиска дублика, за да продължи по темата. Въпросните твърдения за нелигитимна диплома на Гешев тръгнаха от приближения до Татяна Дончева Минчо Спасов, след това се подеха от Николай Хаджигенов, който се опита да вкара темата като една от основните в Народното събрание, но с отговора на Стоилов по всичко личи, че вече е прекратена.