Проф. Тодор Кантарджиев: Трябва да живеем с мисълта за тази инфекция и да спазваме мяра

0
58
Проф. Тодор Кантарджиев. Снимка: архив

Възрастните над 60 години, хората с хронични заболявания и хората с онкологични заболявания или имунен дефицит трябва да се пазят най-много, съветва той

Трябва да живеем с мисълта за тази инфекция – просто трябва да спазваме една мяра, заяви проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.

За футболния мач, състоял се снощи, той коментира, че последиците от такъв тип събитие се виждат след 10 дена. „Мили фенове, една седмица след мача да внимавате с контактите си с по-възрастни членове на семейството и с болни“, призова директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Три категории хора – възрастните над 60 години, хората с хронични заболявания и хората с онкологични заболявания или имунен дефицит, трябва да се пазят най-много. А за останалите хора – винаги да се предпочитат откритите места, а на закрити да се отварят прозорците и да се носи маска, когато са се събрали много хора на едно място, заяви проф. Кантарджиев.

Той поясни, че изследванията сега са повече, за да се разбере кой отделя вируси и да се търсят неговите контакти.

Хората се тестват по препоръка на лекар, собствениците на предприятия също активно тестват, въпреки че е по-добре да се вземат своевременни мерки, вместо после да се харчат пари за тестване на работниците – тестовете не са евтини. Трябва да се мери температурата на служителите предварително, да се проверява дали имат гърлобол. Българинът обаче обича да прикрива. 70-80% нямат никакви симптоми, 10-15% са с много леки симптоми, но трябва да се правят прегледи, иначе има опасност човек да зарази свой възрастен роднина и да съжалява цял живот, каза проф. Кантарджиев.

У нас липсват част от щамовете на вируса, но имаме идентични на тези в Китай. Следващата седмица ще можем да кажем кои мутации са налични у нас. В момента работим на ниво клетъчен имунитет на тези, които са го преболедували, които са били в контакт с него и които са го изкарали без симптоми, допълни проф. Кантарджиев.