До тази сутрин в ЕС с вируса COVID-19 са заразени 2100 души, 38 са починали

0
22
Снимка: Pixabay

Десет държави от съюза засега остават незасегнати от разпространението на заразата, сред тях е и България

До тази сутрин заразените в ЕС с вируса Ковид-19 са 2100 души, а починалите са 38, съобщи Европейската комисия. Десет държави от ЕС засега остават незасегнати от разпространението на заразата, поясни еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Целта ни е да осигурим всякаква необходима подкрепа за България и Гърция, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя съобщи, че ще пътува утре до гръцко-турската граница заедно с председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейския парламент Давид Сасоли. Разбирам, че Турция е в трудно положение, но последните събития не са отговорът, добави тя по повод решението на Анкара да пусне мигрантите към ЕС.

Фон дер Лайен добави, че споразумението между ЕС и Турция за миграцията е добра основа за разговор от каква допълнителна помощ има нужда турската страна. Председателят на ЕК съобщи, че еврокомисарят за отговора при кризи Янез Ленарчич ще пътува тази седмица до Турция, за да установи нуждите на местните власти и на приютените мигранти.

Ленарчич съобщи, че досега ЕС е осигурил 230 милиона евро за пресичане на разпространението на вируса. Той добави, че се търсят допълнителни средства в помощ на изследователите и на Световната здравна организация.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон уточни, че все още нито една държава от Шенгенското пространство не е съобщила за намерения да възобнови граничните проверки заради разпространението на вируса. Тя уточни, че европейските граничари поддържат постоянна връзка със здравните власти, за да предприемат съответните мерки.

Еврокомисарят по транспорта Адина Валян заяви, че все още се оценява дали обстановката с вируса може да бъде възприемана като форсмажорно обстоятелство, когато се уреждат отношенията между пътниците и дружествата за превози. Тя отбеляза, че в обичайния случай се изисква поне двуседмично предупреждение, когато авиокопмания отмени полет. Валян добави, че всеки случай ще бъде разглеждан поотделно, а въпросът за обезщетенията на пътниците може да се наложи да бъде разгледан от Съда на ЕС.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони изрази надежда кризата с вируса да не наложи предприемането на икономически мерки, каквито бяха необходими около финансовата криза от 2008 година. Той отбеляза, че засега особено страда доставката на суровини от Китай. По неговите думи е още рано да бъде измерено цялото икономическо отражение от появята на вируса COVID-19.

Джентилони съобщи, че тази седмица министрите от еврогрупата ще обсъдят онлайн обстановката с вируса, като действията им ще бъдат съгласувани със страните от Г-20 и Г-7. „Време е да заявим, че ЕС е готов да използва всички политически средства, ако е необходимо, за да предпази икономическия растеж“, каза Джентилони.