Пуснаха движението през Искърското дефиле

0
8
Снимка: БНР

До месец предстои да бъдат предприети мерки за трайното укрепване на свлачището при с. Елисейна

Движението в Искърското дефиле в района на с. Елисейна бе възстановено днес.

Обрушени са скатовете и е почистена скалната маса, с което се осигурява безопасното движение на пътуващите в участъка, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. До месец предстои да бъдат предприети мерки за трайното укрепване на най-големия скален къс на свлачището при с. Елисейна, съобщава БНР.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно в дефилетата и планинските участъци.

От обилните валежи от сняг и дъжд в последните седмици, интензивното снеготопене и големите температурни амплитуди се активизираха редица срутищни процеси. С повишаването на температурите нараства опасността от активизирането на нови геодинамични процеси.

В тази връзка председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски разпореди на областните пътни управления и на пътноподдържащите фирми да извършват постоянни обходи на трасетата, на които има опасност от свличане на скална маса. Работата им се подпомага и от екипите на тол контрола.

При опасност от големи срутища превантивно ще се затварят пътни участъци, защото е важно да се гарантира безопасността на пътуващите.