Путин призна, че са му предлагали да има двойник, той отказал

0
44
Владимир Путин

Идеята възникна в началото на най-трудните времена на борбата с тероризма, разказва руският президент пред ТАСС

Президентът на Русия Владимир Путин призна, че идеята той да има двойник с цел личната му безопасност се е появила в началото на века. Той обаче отказал. Това разказа самият Путин пред ТАСС.

„Идеята възникна, но аз се отказах от двойници – обясни Путин. – Това беше в началото на най-трудните времена на борбата с тероризма“.

По думите му в началото на 2000-те години е имало предложения дубльор да замества руския лидер на прояви на местата, където за държавния глава няма да е безопасно. Путин обаче по неговите му думи никога не е привличал двойници.

ТАСС припомня, че въпросът има ли Путин двойник е с изключително много търсения в интернет. Това е вълнувало гражданите още преди 20 години. През декември 2001 г. въпросът беше зададен на Путин от жителка на Костромска област в пряк ефир. Жената предположи, че двойник би помогнал на президента да се справи с многобройните срещи, включително и на най-високо равнище. Тогава Путин заяви, че няма двойник.

Подобен случай имаше и през август 2009 г. в Сочи, когато Путин и премиерът Дмитрий Медведев след работна среща решиха да се разходят по крайбрежната улица сред жителите и гостите на града. Виждайки ги, една жена предположи, че не президентът и премиерът са тръгнали на разходка, а техни двойници. „Не, не са двойници, съвсем живи“, с усмивка й отговори Медведев.

През август 2000 г. тогавашният ръководител на Федералната служба за охрана Евгений Муров каза, че Путин няма двойници и определи слуховете за това като мит. Тогава той призна, че спецслужбите периодично трябва да проверяват информация за евентуални заплахи за сигурността на Путин, идващи по онова време от терористите. По думите на Муров обаче използването на двойници би било признание за слаба организация на охраната на руския лидер и такава мярка просто не е необходима.