Путин отмени щурма на „Азовстал”

0
69
Снимка: Мариуполь сейчас/Телеграм

Над 2000 украински бойци все още се крият в огромния завод

Президентът Владимир Путин нареди на руските военни да отменят плановете си за щурм на завода „Азовстал” в украинския пристанищен град Мариупол и заяви, че иска вместо това блокадата там да продължи, пише Ройтерс.

Държавният глава дал заповедта на министъра на отбраната Сергей Шойгу, който преди това го информирал, че повече от 2000 украински бойци все още се крият в огромния завод. „Блокирайте тази индустриална зона, за да не може да премине „нито една муха”, заповяда още Путин.

„Смятам, че предложеният щурм на индустриалната зона е излишен. Нареждам ви да го отмените”, каза Путин на Шойгу по време на среща в Кремъл. И добавя, че решението му да не щурмува завода „Азовстал” е било продиктувано от желанието да се опази животът на руските войници.

Държавният глава също така инструктира Шойгу да покани отново всички, които все още не са сложили оръжие, да го направят. „Руската страна гарантира техния живот и достойно третиране в съответствие със съответните международни правни инструменти. На всички пострадали ще бъде оказана квалифицирана медицинска помощ”, заяви той.