Путин постави под домашен арест шефове от ФСБ

0
573
Сградата на ФСБ в Москва

Причината – лоша разузнавателна дейност в Украйна

След две седмици война срещу Украйна президентът на Русия Владимир Путин започна репресии срещу любимото си ведомство – Федералната служба за сигурност /ФСБ/, пише изданието „Медуза“ в телеграм канала си, цитирано от „Монитор“.

По данни на журналистите Андрей Солдатов и Ирина Бороган ръководството на т. нар. Пета служба на ФСБ, което отговаря за отношенията с Украйна, е поставено под домашен арест – става дума за генерал Сергей Беседа и заместника му.

Именно това е службата, натоварена да предоставя на Путин информация за събитията в Украйна преди нахлуването на руската армия в съседната страна – замислено като бърза победоносна война. Изглежда две седмици след й Путин е разбрал, че са го заблуждавали и от страх да не го разгневят са му представяли желаната от него картина, скривайки какво е истинското положение.

Сред причините за наказателната мярка се посочват „нецелево използване на средства“ и „лоша разузнавателна дейност“.

Засега няма официално потвърждение на информацията за ареста на ръководството. Солдатов и Бороган, които от години изучават ФСБ, са я получили от свои източници, чиито имена не се разкриват.

Още в първите дни на войната в уеб пространството се появи информация за среща на Путин с руски олигарси на Урал, на която той е реагирал гневно заради развоя на военните действия в Украйна. Това влиза в противоречие в официално изразените позиции на Путин, който заяви, че войната върви „по план“.

Официалното название на Служба 5 на ФСБ (приемник на наследения от съветската епоха КГБ – б.р.) е „Служба за оперативна информация и международни връзки“. Тя отговаря за връзките в чуждестранни структури, включително с американските. Част от нея е придобилият печална известност Департамент за оперативна информация (ДОИ), изпълняващ функциите на външно разузнаване.

Андрей Солдатов и Ирина Бороган са журналисти и писатели, автори на няколко книги за властта в Русия и руските спецслужби.