Съдът отказа убежище на противник на Путин, нямало опасност да го преследват в Русия

0
73
Александър Стоцки КАДЪР: bTV

Стоцки не е бил преследван в Русия и няма риск това да се случи в бъдеще, твърдят магистратите

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа убежище на 27-годишния руснак Александър Стоцки, който напусна Русия веднага след нахлуването в Украйна и протестира срещу войната и срещу режима на Владимир Путин, предава правният сайт „Лекс“.

Въпреки твърденията му, че ако се върне в Русия, ще бъде подложен на репресии или ще бъде изпратен на фронта, последователно Държавната агенция за бежанците (ДАБ), Административният съд София-град (АССГ) и ВАС решиха, че за него няма такава опасност, а в Русия, въпреки някои по-строги политики, има изградени демократични институции.

Днес съставът на ВАС (председател Румяна Борисова, Светослав Славов-докладчик и Любомира Мотова) прие, че Стоцки не е бил преследван в Русия и няма риск това да се случи в бъдеще, за да му бъде даден статут на бежанец. Според съда няма как руснакът да получи и хуманитарен статут, защото не е бил принуждаван да напуска Русия, а го е направил доброволно, а официалната власт там нямала отрицателно отношение към него.

През последните месеци Стоцки участва в няколко протеста срещу войната в Украйна, включително и пред посолството на Русия, а Сдружение „За свободна Русия“ проведе митинги в София, Бургас и Варна с призив към българските власти да дадат убежище, както на него, така и на всички противници на войната и Путин.

“Ако се върна в Русия, за мен има два варианта – да ме вкарат в затвора или да ме пратят на фронта. Аз не мога да съм част от това, не искам да съм сред военнопрестъпници”, каза Стоцки, цитиран от „Свободна Европа“, докато чакаше окончателното решение на съда.