Първите държавни бензиностанции отварят след 6 месеца

0
102
Емил Караниколов

Те ще бъдат разположени във всеки областен град, казва министър Караниколов. Предвижда се до 2 г. да бъдат изградени 100 бензиностанции

Първите държавни бензиностанции могат да отворят още след 6 до 9 месеца, каза пред NOVA министърът на икономиката Емил Караниколов.

Като цяло целият процес на изграждане на държавните бензиностанции, които ще бъдат под шапката на новата държавна петролна компания, ще бъде финализиран до две години, прогнозира министърът. Те ще бъдат разположени във всеки областен град, както и на места, където въобще липсват бензиностанции. Държавата ще бъде балансьор в цените на горивата на пазара, обясни още идеята за създаването на държавна петролна компания Емил Караниколов. Още днес се очаква да бъде внесен законопроектът.

„Първо тези областни безиностанции ще бъдат в областни центрове и на локации, където липсват такива и няма конкуренция. Държавата ще спазва всички пазарни принципи. Никой в пазарна икономика не бяга от конкуренция с онзи, който спазва правилата“, обобщи министърът. Той добави, че това ще са гаранции и за малките производители, като напомни, че миналата година между тях и големите бензиностанции имаше напрежение, регулирано с намесата именно на държавата и промяната в закона за горивата.

Няма как държавата да изкупува готова, вече изградена мрежа от бензиностанции, затова по-скоро ще изгради своя. „Готова, изградена мрежа не е нашата концепция, няма как да покрием всички областни градове. Има различни варианти. Първо типови модели да утвърдим – как ще изглеждат те“, коментира той. Ще има задължително и зареждане за електромобилите. „Анализът предстои, до изграждането на една такава компания ще минат около две години. Целият обем от 100 бензиностанции ще е готов за този срок, поясни Караниколов. „А първоначалното тръгване ще е от 6 до 9 месеца“, съобщи министърът.

„Първо, целта е държавата да е коректен партньор и играч в този сектор. Целта е обществото и гражданите да получават по-бърза и адектватна информация за качеството и количеството на петрола. Когато се вдига цената на петрола на световните пазари, то тя у нас много бързо се вдига, но когато пада, има срок от 14 дни до месец“, припомни още Караниколов.

„Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина. Ще имаме и стандарт за качество, да се съблюдава от всички, надявам се. Често автомобилите имат проблеми и с качеството на гориво“, добави Караниколов, като уточни, че има предвид по-малките играчи на пазара.