Работещите в затворените бизнеси ще получават компенсации до 31 януари

0
18
Деница Сачева Снимка: Дневник

Социалният министър Деница Сачева издаде заповед за това

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде нова заповед за компенсиране на работниците в затворените бизнеси, които са в неплатен отпуск.

Съгласно заповедта до 31 януари помощи ще могат да получат работещите в ресторанти, молове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и образователни центрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми.

До същата дата финансова подкрепа се предвижда и за служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони.

За компенсации до 31 януари 2021 г. може да кандидатства и персоналът на кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито. Право имат още заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите може да получи компенсации до 3 януари 2021 г. След тази дата те ще възобновят дейността си.

За всеки ден неплатен отпуск работещите във временно спрените бизнеси могат да получат 24 лв. до края на 2020 г. От 1 януари 2021 г. по предложение на Министерството на труда и социалната политика компенсациите ще са 75% от осигурителния доход на наетите за октомври 2020 г.