ГЕРБ предложи 75% компенсация за бизнеса заради скъпия ток, мнозинството отхвърли

0
68
Снимка: архив

100 дни толеранс не означава, че не трябва нищо да правите, каза Александър Ненков на управляващите

Парламентът отхвърли проекта за решение за въвеждане на компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. „За“ предложението гласуваха 83 народни представители, други 83-ма бяха „против“, а 31 се въздържаха.

Искането за компенсациите беше внесено от Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Те предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 на сто от разликата между прогнозната пазарна цена, определена в решение номер Ц-27 от 1 юли 2021 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране и средномесечната цена на „пазар ден напред“ на платформата на Българската независима енергийна борса. Предложението беше компенсаторният режим да влезе в сила от 1 декември 2021 г.

По време на дебата от ГЕРБ-СДС коментираха, че правителството се бави с обявяване на помощта за небитовите потребители. Те обърнаха внимание, че предприятията търпят загуби. „100 дни толеранс не означава, че не трябва нищо да правите“, каза Александър Ненков.

Владимир Табутов от „Продължаваме Промяната“ каза, че компенсации ще има. „Нашето предложение е в унисон с предложението на Добрев и Станков, но с таван от 250 лв. Това се дискутира в Министерския съвет“, каза той.

Любомир Каримански от „Има такъв народ“ също не се съгласи с тезата на опозицията, че дебат по темата в парламента не се е водил. Той каза, че е имало и съвместно заседание на две комисии – бюджетна и енергийна, заради високите цени на електроенергия.

От ДПС също заявиха необходимост за компенсации за небитовите потребители, като техни представители отново посочиха, че наложеният мораториум върху цените на тока, парното и водата е бил грешка. Станислав Анастасов от ДПС каза, че бизнесът иска не помощ, не подаяние, а компенсации, предаде БТА.