Десислава Атанасова: За ГЕРБ 7 ноември е най-удачната дата за изборите

0
78
Десислава Атанасова

Отказваме да участваме в спора между ЦИК и „Сиела“, каза шефката на ПГ на партията

Търси се начин Народното събрание да се превърне в арбитър в спора между ЦИК и „Сиела“. Ние като политическа партия и парламентарна група категорично отказваме да участваме в такъв спор, защото това са търговски спорове. Политиците са призвани за нещо друго – да търсят съгласие по евентуална дата за президентските избори. Това заяви в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

,,Нашето становище е, че датата 7 ноември е най-удачна, защото последната възможна е 21 ноември, т.е. считаме, че провеждането на балотаж на 14-и е достатъчно отдалечено във времето. Такава е позицията на ПГ на ГЕРБ. Другите парламентарни групи все още не са взели окончателно решение“, уточни тя.

„Предстоят още експертни разговори между ЦИК и „Сиела“ за въпросните кодове и криптографски ключове, които едните твърдят, че са получени, а другите – че не са получили“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Важната тема за предстоящите избори, ако те бъдат 2 в 1, е как ще бъдат организирани. Оказва се, че ако бъдат избори 2 в 1 трябва да се закупят или наемат още над 2400 машини, а това означава допълнителен финансов ресурс за българските данъкоплатци, обясни Атанасова.

„Отново обсъдихме нашето предложение за гласуване с хартиена бюлетина, защото е много по-евтино и се надявам на разум. Досега над 130 млн. лева са отделени в актуализацията на бюджета за президентски избори. Над 200 млн. лева ще струват избори в три поредни недели. Това е нашата позиция, но отговорността е на ЦИК и на Министерския съвет, който организира провеждането на изборния процес“, посочи в заключение пред медиите Десислава Атанасова.