Радев заряза лози, а Борисов каза: Докато някои зарязват лозички и говорят глупости, ние градим

0
880
Снимки и видео: фейсбук

Ако бях на мястото на ДПС, в устава си щях да напиша „никога коалиция с комунистите“, коментира премиерът

„Докато някой зарязват лозички и говорят глупости, ние правим и градим“, каза премиерът Бойко Борисов днес във Варна. Малко преди това в Плевен президентът Радев заряза символично лозята на полето на Института по лозарство и винарство и каза: „Лозето не ще молитва, а мотика. Политиката също.“

Борисов бе на обиколка в Североизточна България – Исперих, Разград, Добрич и Варна.

В Разград премиерът посети местната църква „Св. Цар Борис“, която в момента се изгражда. Владиката изтъкна, че се надяват до края на май да е готова, а се работи усилено. Другият храм „Св. Николай“ навършил 150 години от основаването.

Владиката благодари на Борисов за парите, отпуснати за Софийската и Пловдивската семинария, за другите духовни училища, както и за манастирския комплекс в Кръстова гора, реставрират се и стенописите в храма в Бяла. Благодарение на помощта на държавата са ремонтирани 50 храма в епархията, а с евросредствата още около 20.

Владиката помоли за съдействие за ремонт на още един манастирски комплекс. „Молбата на владиката е заповед за нас“, каза Борисов, а финансовият министър Кирил Ананиев даде да се разбере, че още в понеделник ще разгледат темата. Премиерът получи икона на Света Богородица.

Следващата спирка бе джамията „Макбул Ибрахим паша“ в града, за чиято реставрация са били отпуснати над 2 млн. лева. „Моите опоненти, които искат толкова да управляват, да сравним и да покажат направеното от нас и направеното от тях“, каза Борисов. Над 78 млн. лева за пътища са дадени за района в Исперих през мандата, докладва зам. регионалният министър Николай Нанков.

Над 40 млн. лева е получил Разград по програмата за енергийна ефективност през последните години. „Няма училище или детска градина, което да не е санирано“, поясни премиерът и напомни, че са помогнали и за стадиона на „Лудогорец“.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова поясни, че над 12 млн. лева са дали за сферата на образованието в региона, болницата е получила през мандата 4 млн. лева за апаратура, а над 5 млн. лева са платени по мерките за социална защита в отговор на пандемията и така са запазени 2000 работни места.

Борисов отново поясни, че са изпълнили всеки свой ангажимент към кметовете.

„Строим църкви и джамии, за да може в този регион, където има християни и мюсюлмани в компактни маси, да има етническа толерантност. Всички си спомняме Възродителния процес. Смятам, че си го спомнят и тези, които правят коалиции сега. Ако бях на мястото на ДПС, в устава си щях да напиша никога коалиция с комунистите и тяхната производна. Но това е тяхна работа, да не им се бъркаме“, каза Борисов, като поясни, че областният управител е мюсюлманин.

„Ние имаме еднакъв аршин – и за християни, и за мюсюлмани, така че работа, работа, работа – ще показваме. За да могат да ни вярват и християните, и мюсюлманите. В зависимост от желанието си всеки да отиде да гласува за която партия иска, а не по етнически принцип. Това е нашата политика и мисля, че засега е много успешна“, отбеляза премиерът.

Малко по-късно той написа във фейсбук, че религиите учат хората да живеят в разбирателство и затова ще продължим да инвестираме в строежа на храмове. Само през последните 7 години за ремонт и ново строителство на храмове на БПЦ в страната са отпуснати над 32 млн. лв, а за строеж на джамии са осигурени близо 2 млн. лв.

Премиерът Бойко Борисов се отби и до Добрич, където на входа на града бе посрещнат от градоначалника Йордан Йорданов. Заедно с него бе и социалният министър Деница Сачева, която е и областен координатор на ГЕРБ за региона.

Кметът показа новия булевард „Добруджа“ , който преди 3 години е бил в лошо състояние, но със средствата от държавата е ремонтиран. Завършен е и водният цикъл на Добрич, а пречиствателната станция е изцяло рехабилитирана.

„Продължаваме да подкрепяме Добрич. Преди дни отпуснахме 1,5 милиона лева за подобряване на пътната инфраструктура в града. Детските градини и училищата са санирани, индустриалната зона се развива. Като направим магистрала „Хемус“, няма да се чувствате така отдалечени от столицата и други градове“, каза Борисов и добави: „Прекрасен край е Добрич, нека хората да знаят, че няма значение от коя партия е кметът, правителството ще подпомага всяка община в България“. Борисов изтъкна, че помагат и със знаковите булеварди в града и санирането на градините и училищата.

Следващата спирка от обиколката на премиера бе Варна, където с кмета Иван Портних посетиха чисто нов изграден храм – Св. Прокопий Варненски“, за чието довършване властта вече отдели над 1 млн. лв.

Владиката дядо Йоан благодари за подкрепата за църквата и манастирите.  В знак на благодарност премиерът бе награден с орден „Свети Апостол Андрей Първозвани” за заслуги към Варненската и Великопреславска епархия. Наред с това той получи и голяма икона на „Света Богородица“ като дар заради освещаването на храма. Премиерът на свой ред напомни, че голямата катедрала в центъра на града също се ремонтира.

Финансовият министър Кирил Ананиев се сдоби с почетен знак и с икона за Спасителя. За заслуги и за изграждането на храмове орден „Св. Прокопи Варненски“ получи и кметът на Варна, като владиката отбеляза, че той се връчва за първи път. „Вашето сърце не позволи да бъдат затворени нашите храмове“, обърна се към премиера владиката със сълзи на очи. Борисов напомни, че никога няма да затворят църквите. Поясни, че сега благодарение на Господа България е в много по-добро положение.