Разбиха банда за трафик на хора чрез фиктивни бракове с индийци и пакистанци

Съпругите били циганки

0
103
бракове
Снимка: архив

Операцията на Гранична полиция е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура

Организирана престъпна група за трафик на хора, чрез фиктивни бракове, бе разбита от Гранична полиция, съобщават от дирекцията.

На 08.05.2019 г. оперативни служители и разследващи полицаи от ГД „Гранична полиция“, съвместно с полицаи от СДВР, извършиха претърсване и изземване на адреси в столицата. Задържани са четирима членове на организираната престъпна група – две жени и мъж български граждани от ромски произход, както и един индиец. Иззети са веществени доказателства.

В отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница“ в ГДГП от 2017 г. до настоящия момент се придобива, разширява и документира информация за организирана престъпна група за трафик на хора.

Четиримата участници в тази група са набирали на територията на София жени от ромски произход, с които мъже от Индия и Пакистан да сключат фиктивни бракове. Жените са били примамвани с обещания за финансова изгода.

Целта на пакистанците и индийците е била нелегална миграция чрез законови разрешителни режими въз основа на сключени бракове с гражданки от Европейския съюз.

Сключването на браковете се е извършвало на територията на Република България, в страни от Западна Европа и в Република Кипър. Впоследствие чуждите граждани се регистрирали на адреси в съответните държави и кандидатствали за продължително пребиваване на територията на страни от Западна Европа, възползвайки се от сключените фиктивни бракове с българските гражданки.

Жените, въвлечени в незаконната дейност, са принуждавани да съдействат на индийците и пакистанците пред съответните миграционни власти в различни страни – Австрия, Белгия, Дания и др. Четиримата участници в организираната престъпна група са привлечени в качеството на обвиняеми и задържани за 72 часа с прокурорско разпореждане.

Процесуално-следствените действия продължават под ръководство на наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура.