Цацаров: Има сценарий да изкарат Иванчева жертва на правосъдието

Чакаме турското Министерство на правосъдието да реши за екстрадицията на Митьо Очите

0
116
цацаров
Сотир Цацаров

Връщат семейство Баневи от Франция утре

Това е сценарий. Някои очевидно искат да изкарат Иванчева жертва на правосъдието. Не говоря за политически партии. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти относно въпрос за условията в килията на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева. ,,Това, което мога да кажа, е, че Иванчева не бива да пребивава в по-тежки условия от всеки друг арестант, както не бива да има привилегии от всеки друг“, каза още главният прокурор.

,,Връщането на Баневи ще бъде осъществено на 6-и декември. Това, което ще предприемат колегите от Специализираната прокуратура, са незабавни действия – ново актуализирано обвинение, задържане за 72 часа и незабавно искане за постоянно задържане“, обясни Цацаров.

Полетният график е утвърден и е работа на ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието. За нас е важно самото пристигане и организацията, която е свързана с по-нататъшните действия по разследването“, поясни той.

,,Решение на съда в Истанбул за екстрадиция има, в момента решението при министъра на правосъдието в Турция. След неговия подпис и предварително съгласуване с турските външно и вътрешно министерство се очаква екстрадирането у нас“, сподели Цацаров относно екстрадицията на Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, от Турция.

По думите му в Турция екстрадиционната процедура не е такава, каквато е у нас, тъй като там има съдебна и административна фаза. Административната фаза е свързана с решения на изпълнителната власт, т.е. политическо решение, което да препотвърди или да не препотвърди решението на съдебната власт, докато у нас е достатъчно само влязло в сила съдебно решение. 

Всички срокове, както и процедурата се определят от турската държава. За нас са важни гаранциите, че турската държава ще изпълни изцяло международните си задължение“, добави главният прокурор.

,,Разследването срещу Евгени Крусев е за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки“, разясни Сотир Цацаров. Главният прокурор обясни, че на този етап има само връчена призовка на Крусев, а обвинение не е предявено все още.

Обществената поръчка, която се разследва от прокуратурата е свързана с ремонта на трамваен релсов път и конкретно за шумо и виброизолиращи подложки.