19 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани към момента

0
34
прокуратурата
Снимка: архив

Един човек е привлечен като обвиняем

 

19 досъдебни производства и 118 преписки за изборни нарушения са образувани от началото на предизборната кампания. Подробности за това съобщиха от прокуратурата.

Във връзка с предстоящите на 2 ноември 2022 г. парламентарни избори за 48-ото Народно събрание във Върховна касационна прокуратура (ВКП) се обобщава постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, информират от държавното обвинение.

От началото на предизборната кампания (02.09.2002 г.) до 10,00 часа на 23.09.2022 г. са образувани 19 досъдебни производства, 118 преписки, по 48 от които е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление, се посочва в информацията.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите за 48-ото Народно събрание, са разпределени както следва: АП-София – 9, АП-Пловдив -2, АП-Варна – 5, АП-Велико Търново – 2, АП-Бургас – 1.

До настоящия момент в качеството на обвиняем е привлечено 1 лице.

Във всяка област на страната са създадени областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.