Разследване на TrafficNews опровергава Нинова: Цигани купували гласове за кандидат-кмета на БСП в Горна Оряховица

0
808
Явор Божанков

Пред скрита камера разказват, че наемали гласоподаватели за Явор Божанков срещу суми от 30 до 150 лв.

Тримата арестувани купувачи на гласове в Горна Оряховица са организирали платен вот, твърдейки че е за кандидат-кмета на БСП и настоящ депутат Явор Божанков. Това показа разследването на TrafficNews, което разкри със скрита камера и подставени лица как действа схемата за пазаруване на избиратели.

Задържаните ромски тартори Мустафа Мустафов-Маджара, Абдула и Тодор обясниха, че наемат гласоподаватели срещу суми от 30 до 150 лева. Според казаното от тях Божанков не разчитал на партийната каса, а харчел лични пари за купуването на гласове. Те били осигурени от баща му Румен Божанков, който се смята за един от най-богатите бизнесмени в Горна Оряховица, както и най-големия работодател на местните роми. От разказите на арестуваните тартори стана ясно също, че Явор предпочитал лично да се среща с хората, на които има доверие, че ще раздават парите за гласове.

Пред скритата камера търговците на гласове се хвалят, че няма избори, в които те да не участват. Така е било и на последния парламентарен вот, когато 25-годишният Божанков събра над 4000 преференции и успя да пренареди червената листа за Велико Търново, ставайки един от най-младите депутати в БСП.

Офанзивата на Божанков за балотажа трябваше да му помогне да изпревари своя съперник за кметския пост от ГЕРБ Добромир Добрев. На първи тур червеният кандидат събра 5790 гласа (31,89%), докато опонентът му получи 6519 (35,90 %).

Опитът платен вот да реши изборите в Горна Оряховица обаче беше осуетен след намесата на полицията и прокуратурата, които се сезираха от разследването на TrafficNews. Добрев спечели балотажа в неделя.

В крайна сметка арестуваните Маджара, Абдула и Тодор бяха задържани за 72 часа, вчера съдът пусна двама срещу гаранции и един срещу подписка. В деня за размисъл преди балотажа бяха разпитани и още 10 души, сред които местни бизнесмени и политически фигури. Те бяха привикани в полицията в Горна Оряховица по жалба на ГЕРБ,  че техни симпатизанти са подали сигнал за предлагани пари да гласуват за Явор Божанков. Десетимата заподозрени в изборна търговия подписаха предупредителни протоколи, припомня TrafficNews.

Самият Божанков също беше привикан в полицията да дава показания, но тогава той категорично отрече да е организирал купуване на гласове.