Божанков скочи срещу своите от БСП за позицията им за Украйна

0
58
Явор Божанков Снимка: 24 часа

Жени и деца са подложени на системен геноцид от руската държава, заяви той

Завърналият се от САЩ Явор Божанков съвсем целенасочено скочи срещу позицията на парламентарната си група БСП за позициите им срещу изпращането на оръжие в Украйна. Той обори твърденията на социалистите, че военната помощ ще ни вкара във война. Божанков обяви, че хората не трябвало да се плашат. „Нашата отговорност е да водим нашия народ и макар да е трудно, не трябва да гледаме накъде води общественото мнение и да опънем платната и да се водим по него“, заяви депутатът, цитиран от „24 часа“.

Решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор, включи се той в хора на тези, които БСП определи за Коалиция на войната. Той посочи, че Русия ни е обявила за неприятелска страна още преди да изпратим оръжия. Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо нашето уважение към тях с това, че Русия е агресор. Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско“, заяви той малко след като Борислав Гуцанов обяви, че всички държави са част от цивилизационния свят. Според него само диктаторски режими подкрепяли Русия, „от другата страна е демократичният свят, дори Сърбия е заела своята позиция.

„Тази война рано или късно ще свърши, ще е лицемерно България да е част от програмите за възстановяване и развитие и да получава пари, но да не е част, когато народ е на тъмно и студено и страда. Жени и деца са подложени на системен геноцид от руската държава, заяви той.

„Без да съм експерт в тази тема съм съгласен само с една теза. След време ще ни съдят как сме гласували. Такъв ден ще дойде и ще има значение кой какво е казал.

С ясно съзнание какви последствия може да има тази позиция за мен, как може да се разчете, съм убеден в едно, искам да остане в стенограмите – ще дойде ден, когато ще говорим кой е бил прав. Русия няма да спечели тази война“, каза Божанков под ръкоплясканията на мнозинството и видимото неудоволствие на БСП.

Стоян Таслаков от „Възраждане“ заяви с ирония, че му прави чест, че заема коренно противоположна позиция на ПГ. Имате правото да си вържете знамето на Азов, но се опасявам да не ви изпратят другия път по-далеч и от кактусите, вметна той с препратка за липсата на социалиста през последните седмици и алибито, че е на обучение в САЩ.

От ГЕРБ заваляха поздравления за позицията на Божанков, а той продължи с атаката и обяви, че не вижда логика в позицията на БСП за мир. „Не знам хората, които промотират тази идея, какво предлагат, как ще постигнем този мир, след като трябва да се изтеглят войските от чужда суверенна държава. Де факто казваме – да ги смачкат по-бързо и да се свършва“, въстана той срещу БСП. Според него руската инвазия е обединила Европа и НАТО „и направи западния свят по-силен от всякога“. Радвам се, че в тази зала има мнозинство и другата част не е такова, изненада той БСП.