Разходите за болнични растат двойно за 9 г., обсъждат 40 мерки в тристранния съвет

0
26
През всяка от последните години броят на болничните се увеличава.

Най-често издавани са болнични за 7 дни

Над 40 мерки по проблема с ръста на болничните ще се обсъждат в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ в рамките на месец.

Ще се търси баланс – да не се натоварва допълнително държавният бюджет, работодателите да получат мерки за контрол и да не се нарушават права на българските граждани, увери социалният министър Деница Сачева след заседанието на правителството.

Мерките са предложени вчера на среща на заинтересованите страни, а днес правителството е приело анализ, свързан с болничните. Според данните от него разходите за болнични са нараснали от 253 млн. лв. на 463 млн. лв. в периода 2010-2018 г. За 9 години броят им нараснал с 52%. Увеличават се и изплатените работни дни с 36.7%. Два пъти нарастват декларираните от осигурителите работни дни, които те заплащат.

През 2010 г. средното обезщетение на ден е било 20.10 лв., а за 2018 – 27 лв.

Най-често издавани са болнични за 7 дни. Увеличението на дните по принцип обаче било в резултат на болнични с продължителност 8-30 дни. Близо 60% от болничните са в областите с най-голямо икономическо развитие – София, Пловдив, Варна и др.

Най-голям брой болнични се вземат през зимните месеци, както и късната есен октомври и ноември, сочат още данните. 29% са за 5 диагнози – остър бронхит, увреждане на междупрешленните дискове в поясния отдел, остра инфекция на горните дихателни пътища, заплашващ аборт, вирусна инфекция.

Според работодатели при вземане на болнични имало връзка с ученически ваканции, а през летните месеци – за да се работи на втора сезонна работа. От БЛС пък щели да подадат сигнали за фирми, където това се правело, за да не се плащат заплати.

По коледните и новогодишните празници тази година няма драстично увеличаване на болничните, като броят им е по-нисък от издадените за другите работни дни на декември. На 2 януари например те са малко над 7 хил., обяви Сачева.

По отношение на това, че близо 13 хил. души имат затруднения с ползването на услугата личен асистент, министърът коментира, че случващото се е заради Закона за личната помощ, приет под натиск, въпреки редица отрицателни становища от институциите. Тя напомни, че той е бил внесен от Корнелия Нинова и група народни представители, а отговорност за него имала и Мая Манолова.

„От септември досега има драстично нарастване на хората, които получават личен асистент – от 5 хил. души, вече са почти 20 хил., същевременно обаче имаме изключени 13 хил., които са с по-ниска степен на увреждане“, обясни министърът. Те обаче също имали нужда, а 5 хил. от тях са възрастни хора.

В тази връзка ще има спешна национална програма за осигуряване на грижи в домашна среда, която се очаква да бъде приета до края на януари и по която да бъдат осигурени още около 4800 асистенти. Ще се търсят и други възможности, увери Сачева.