„Републиканци за България“ или „Републиканци за Русия“

1
2015
Снимки: фейсбук

Партийният проект на Цветан Цветанов като платформа за прокарване на руско влияние

 

бсп
Антон Тодоров

Антон Тодоров, фейсбук

Цветан Цветанов се самопростреля в крака още при представянето на платформата на бъдещата си партия „Републиканци за българия“. Вчера в рамките на едно видимо безжизнено събитие, той обяви с гордост хората, които представляват гръбнака на този гръмогласно и нееднократно заявяван като евроатлантически проект. „Евроатлантически“– това е думата, която ако съдим по честотата на произнасяне от самия Цветанов, би трябвало да описва най-добре този нов партиен проект.
Аз винаги съм предпочитал да съдя за човек, партия, структура, група или нещо друго, не по думите, а по действията.

Реших да приложа този безпогрешен метод за откриване на скритото и при Цветановия нов проект. И мините започнаха да излизат. Първо се появи като основен говорител по енергийната тема агентът на Първо главно управление на ДС с псевдоним „Хабов“ – Иван Хиновски. Вчера той беше изтеглен назад, в тъмата, в задкулисието, остана само костовистът Христо Казанджиев. На същото вчерашно събитие разбрахме, че един от основните стълове на бъдещата „евроатлантическа“ партия ще бъде нейният създател и лидер в Думнишко – Георги Градевски. Кратка справка в информационни масиви и публичните регистри показа, че този човек е заклет русофил, поклонник на Путин, заклет фен на Румен Радев и бивш активист и функционер на партията на агент Гоце – АБВ. Бил е миналата година техен кандидат за кмет в Дупница. Освен това наскоро е бил арестуван от полицията за заплаха с пистолет срещу жител на същия град. Само по себе си това е скандално, но нека продължим с фактологията. Тя не е като заклинанията, фактите и документите имат това свойство, че показват истината, а не онова, което се опитват да ни внушат с пропагандни опорки.

Та, нека видим евроатлантизма на Георги Градевски, човекът на Цветанов в Дупница. Отваряме търговския регистър и виждаме, че Георги Градевски има обща фирма  с бившия РУСКИ ПОСЛАНИК Анатолий Потапов, регистрирана в Сапарева баня. Обща  фирма, в която двамата са и съуправители! Сапарева баня е мястото, където в България са направени едни от най-големите руски инвестиции. Анатолий Потапов и неговото семейството имат особен интерес към покупката на недвижимости в България. Няколко месеца преди той да напусне дипломатическата служба, през февруари 2008 неговият син Сергей купува фирмата Интегрейтед Вижънс от Невена Гашарова. Сергей Потапов инвестира в капитала на Интегрейтед Вижънс и го увеличава до 596 000 лв.

Съпругата на Потапов не остава по-назад и се впуска в пазаруването на български фирми. Татяна Потапова става собственик на две компании – Ирикс и Квадрекс. Тя плаща 691 000 лв. за Ирикс и 60 650 за Квадрекс. Покупката е изключително изгодна, защото отчетът на Ирикс за 2008 показва наличност от 775 000 лв., сочи разследване на сайта Бивол (https://bivol.bg/potapov-bulgarin-po-zaslugi.html). Част от тези пари са на посланическото семейство. Потапова купува компанията на 28 август 2008, но три седмици по-рано, на 6 август 2008 фирмата е продала две къщи в София на нейния син Николай Потапов, който е платил за апартаментите в елитния квартал Лозенец 459 620 лв. По-късно, през 2011 г. Татяна Потапова решава да увеличи капитала на Ирикс до 1 млн. лв. Тя превежда 381 850 лв. на сметката на компанията в българска банка, след което подарява фирмата на другия си син Сергей Потапов. Но по-евтината фирма Квадрикс също се оказва изгодна придобивка, защото успява да замени с държавата три скромни апартамента в София за скъп терен в ски-курорта Боровец. Към 2018-2019 г. активите на семейство Потапови в България изглеждат така – два апартамента в София, един във Варна, терен в Боровец и 1 милион лв. налични. Или общо към 1 млн. евро.

Човекът на Цветанов в Дупница е особено близък на тези хора, след като е съдружник и съуправител на обща фирма с тамадата на семейсто Потапови – Анатолий Потапов.
Още нещо много важно – Анатолий Потапов очевидно внимателно избира съдружниците си, защото сред тях е бил например бившият агент на ДС Пламен Тимев – Ганди, знакова фигура от някогашната групировка ВИС-2. Потапов редовно подържа контакти и с ръководството на русофилската партия АБВ, вкл. с нейния председател Румен Петков, както може да видите на една от снимките. Това са хората, които през 2016 г. участваха в подготовката и реализацията на проекта на ген. Леонид Решетников за издигането на Румен Радев като кандидат-президент. В началото на август 2016 г. Решетников се срещна освен с Корнелия Нинова, също и с Румен Петков.
И накрая – времето, в което Анатолий Потапов беше посланик (2004-2008), е периодът, в които в България се случиха ключови събития. Страната ни беше приета в НАТО и активността на резидентурите на ГРУ и СВР достигна небивали висини. От тукашната резидентура на ГРУ се координираха операции на целите Балкани. Този период беше времето на старателното изграждане от руското посолство на проруски, националистически партии. Съдружникът на човека на Цветанов в Дупница, тогавашният посланик Анатолий Потапов е бил напълно наясно с това и активно е съучаствал в маскировката на тази дейност под формата на дипломатически имунитет.
Това е само началото на моето разследване за новия проект на Цветанов. Повярвайте ми, той е като кутия, пълна с изненади. И да не забравя да попитам – та, кои били хората на Русия в България? А, г-н Цветанов?