РЗИ в София предлага да праща SMS за наложена карантина

0
10
Снимка: Pixabay

Не смогва да раздава предписания

Столичната регионална здравна инспекция изнемогва с раздаването на предписанията за карантина, тъй като нямат достатъчен човешки ресурс. Поради тази причина се обмисля да се пращат SMS, вместо да ходят по адреси.

„Информацията за заразените достига до нас чрез Националната информационна система. Тогава извършваме епидемиологично проучване и определяме контактните лица и ги карантинираме. При ситуация с хиляди с положителни резултати и много контактни лица, не сме в състояние своевременно да подадем тази информация”, обясни на брифинг д-р Илонка Маева, която ръководи временно Столичната регионална здравна инспекция след оставката на д-р Данчо Пенчев по-рано през седмицата.

Информацията за болни и контактни достига и до личните лекари. След като предписанията бъдат подписани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени по адреси. Те обаче са хиляди.

„16 екипа се занимават с това, но се получава изоставане”, обясни д-р Маева.

Проведен е разговор с информационни системи и ще бъде направено предложение в министерството за промени, за да стига информацията за карантината до контактния.
„Предлагаме да се подаде кратък есемес на лицето, което се карантинира. Очакваме отговор от министерството”, обясни д-р Маева.