Росен Желязков: Социалните и икономическите мерки започнаха в началото на пандемията, нямат връзка с протестите

0
7
министър
Росен Желязков

Проблемът не е в размера на подкрепата, а в бързината на достигане на парите до хората, коментира транспортният министър

„Не виждам връзка между протестите и социално-икономическите мерки. Целта на мерките не са да служат като прах в очите на протестиращите или туширане на напрежението, или като разменна монета за социално и политическо спокойствие. Тези мерки започнаха още по време на извънредното положение в началото на пандемията.“ Това каза министърът на транспорта Росен Желязков пред Нова ТВ.

Мерките имаха нужда от фини настройки, 60/40 дълго време се настройваше към хората и към преодоляване на последиците от пандемията. Те са дългосрочни и ще касаят тази и следващата година. Дълго време чакахме Европейския съвет да вземе решение за финансовата рамка на ЕС до 2027 г.

„Имаме план за парите, тепърва ще се приемат отделните параметри на отделните оперативни програми. В момента работим за 2021 г. по всички сектори. Проблемът не е в размера, а в бързината на достигане до хората, затова една голяма част от оперативните програми се изтегля и се дава под формата на грантове на малки и средни предприятия. Голяма част от мерките трябва да се ускорят“, коментира министър Желязков.

На въпрос дали лица от ДПС са получили сумарно над 500 милиона лева от ББР, което е огромна част от портфейла й, Желязков съобщи, че не знае.

Попитан защо точно сега се иска събаряне на незаконни постройки в парк „Росенец“ и защо ТЕЦ „Варна“ бе изваден от студения резерв, министърът на транспорта съобщи, че в момента текат проверки за законосъобразността на постройките. „Когато говорим за върховенството на закона, трябва да имам правов ред за всички“, допълни министърът.

ГЕРБ и ДПС винаги са били в политически и парламентарен антагонизъм, каза още Желязков.

„Интересен е въпросът след изборите как ще се състави правителство, явно следващият парламент ще е труден за договаряне на коалиционна форма на управление. Имаме нужда от стабилност, за да се преодолеят предизвикателствата, които пандемията представя.

Ако се наложи, държавата ще направи актуализация на държавния бюджет, въпреки че разчита на парите от Европа. „Те не са дадени, но са договорени, което ни дава спокойствие засега“, каза още министърът на транспорта.