Русия: Борисов държи под личен контрол строителството на „Балкански поток“

0
49
Снимка: архив

Подготовката за изграждането на АЕЦ „Белене“ също продължава въпреки пандемията, казва Юрий Пилипсон, директор на управление в руското външно министерство

Българските власти увериха Русия, че газопроводът „Балкански поток“, продължението на руско-турския „Турски поток“, ще бъде завършен, както е договорено – до 1 януари следващата година. Това заяви в интервю за Sputnik Юрий Пилипсон, директор на управление в руското външно министерство, съобщи БГНЕС.

„Изграждането на втората тръба на „Турски поток“ на територията на България върви по план и според партньорите ще бъде завършена до 1 януари 2021 г. Премиерът Бойко Борисов държи напредъка на проекта под личен контрол, като редовно инспектира строителните обекти“, заяви Пилипсон.

Подготовката за изграждането на АЕЦ „Белене“ също продължава въпреки продължаващата пандемия на коронавирус, добави дипломатът. През юни руската “Росатом“, френската Framatome и американската „Дженерал Електрик“ подписаха меморандум за сътрудничество при избора на стратегически инвеститор за атомната електроцентрала.

През януари министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова заяви, че страната възнамерява да замени половината от внасяния руски природен газ с азербайджански и втечнен природен газ.

Според Пилипсон обаче България не може да изостави руския внос на газ без правни и икономически последици, тъй като дългосрочният договор между „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“ е в сила до 2025 г.

Българският газопровод от 474 километра ще пренася руски газ от Турция до Сърбия и Унгария. Доставките в Турция от Русия започнаха през януари.