Руските шпиони имат 48 часа да напуснат страната

0
56
Министерството на външните работи

Посланикът Макаров бе извикан във МВнР

Руските дипломати, за които прокуратурата обяви, че има данни, че са извършвали шпионска дейност на територията на страната, имат 48 часа да напуснат България. Днес следобед руският посланик Анатолий Макаров е получил две протестни ноти от висш дипломат във Външно министерство. Дипломатът беше призован в МВнР, тъй като е представителят на Москва с най-висок ранг у нас, предаде БТВ.

По-рано днес външният министър Екатерина Захариева обяви, че ще привика посланика на Русия у нас Анатолий Макаров за среща във връзка със случая. Става дума за първия секретар в консулския отдел и за служител в търговското представителство, и двамата – с дипломатически имунитет.

Според прокуратурата двамата са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация. Твърди се, че тази дейност е започнала през 2017 г. в случая с единия дипломат и 2018 г. – в случая на втория.

Напрежението между София и Москва на разузнавателна тема се развива от месеци. На 9 септември миналата година стана ясно, че активисти на Национално движение „Русофили“ са били разпитвани във връзка с разследване на шпионаж в полза на чужда държава. Председателят на организацията Николай Малинов се сдоби и с обвинение.

През октомври прокуратурата оповести, че служител на руското посолство е разследван заради опити да придобие поверителна информация, засягаща националната сигурност на България. Този дипломат също бе изгонен. На 5 декември като реципрочна мярка Москва изгони български дипломат.