Зеленски към руските майки: Не пускайте синовете си на война в чужда държава

1
130
Володимир Зеленски

Вой на сирени събудиха повечето градове в Украйна

Вой на сирени за въздушно нападение събудиха повечето градове в Украйна, предаде ББС. Малко след 6 часа местно време сирените прозвучаха в повече от 15 региона и множество градове в Украйна. Предупреждението е чуто в столицата Киев заедно с ключови градове като Одеса, Суми, Харков и Днепър.

Склад за съхранение на замразени храни в района на Киев се запали в събота в резултат на обстрел, съобщи украинската държавна служба за извънредни ситуации. Обстрелът е извършен тази нощ.

Украинският президент Володимир Зеленски призова в последното си видеообръщение руските майки да не позволят изпращането на синовете им на бойното поле в чужда страна. Той ги призова да „не вярват на обещанията, че ще бъдат изпратени някъде за учения… или в небойни условия“. Призова ги също да „действат незабавно“, ако има някакви подозрения, че са изпратени да се бият в Украйна.

Обръщението идва, след като Русия призна за първи път в сряда присъствието на наборни военнослужещи в Украйна, много от които не са били обучени за битка.