Зеленски: Русия изнудва Европа с газовите доставки

0
32
Володимир Зеленски

Никой в Европа не може да се надява да поддържа нормално икономическо сътрудничество с Русия, казва украинският президент

Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи решението на Русия да спре доставките на газ за България и Полша като изнудване на Европа.

„Тази седмица ръководството на Русия стартира нова поредица от енергийно изнудване на европейците. Решението за прекратяване на доставките на газ за Полша и България е още един аргумент в полза на факта, че никой в Европа не може да се надява да поддържа нормално икономическо сътрудничество с Русия”, каза той.

„Русия разглежда не само газа, но и всяка търговия като оръжие. Чака се моментът, в който може да се използва една или друга търговска зона да изнудват европейците политически или за укрепване на руската военна машина, която вижда обединена Европа като мишена. Следователно колкото по-скоро всички в Европа признаят, че е недопустимо да зависим от Русия в търговията, толкова по-бързо ще бъде възможно да се гарантира стабилност на европейските пазари”, добави той.